rEPORTATGE
Vocació internacional
L'escenari literari andorrà apunta cap a una nova direcció amb la creació de nous projectes editorials que estan posant la mirada més enllà de la frontera.
Els darrers mesos s’han caracteritzat pel sorgiment de noves editorials que han posat la mirada més enllà de les fronteres andorranes. Un dels exemples és Trotalibros, el projecte d’un exadvocat que, després de dedicar-se un temps a ser booktuber, ha trobat el moment per engegar la seva pròpia editorial. “Busco recuperar les veus oblidades de la literatura. Intento donar segones oportunitats a llibres que han passat desapercebuts”, explicava Jan Arimany mentre destacava Cares enmig de l’aigua, el títol de l’autora novazelandesa Janet Frame que el segell ha traduït al català. “Busco les Mercès Rodoredes de les altres cultures”, confessava. En aquest cas, l’editorial va néixer el 24 de gener del 2021, després que Arimany tornés d’haver estat treballant un temps a Londres. “Està bé demostrar que no és impossible fer una editorial ambiciosa. Cal enviar un missatge a l’exterior per fer saber que a Andorra es fan moltes coses”, insistia.
A principis d’aquest any també va treure el cap Medusa, un nou segell impulsat pels escriptors David Gálvez i Oliver Vergés. “L’objectiu del projecte és publicar llibres però defugint de la mirada local que hi ha hagut fins ara al país”, explicava Vergés. “No tenim vocació de publicar coses d’Andorra sinó a nivell internacional. Superar les fronteres andorranes”, puntualitzava l’editor tot destacant que feia 11 anys que el projecte s’estava coent. “Ens centrem en prosa no assagística: relats breus, contes, prosa poètica...”, afegia. Davant d’aquest nou escenari, els llibreters tenen visions diferents. “Més cultura i més editorials sempre és important per als llibreters, per al país i per als ciutadans”, confirmava Haydée Vila de la llibreria La Trenca. “Estan fent una bona selecció de títol. Els llibres són bonics i les traduccions acurades”, assegurava. “Està bé que s’introdueixin coses noves sense perdre de vista que s’han de potenciar els autors locals. Ens estem situant al nivell editorial de països grans”, celebrava Vila. Per altra banda, Anna Riberaygua de la llibreria La Puça plantejava un dubte: “No sé si és necessari que hi hagi tantes editorials en un país petit. Fa por que es delimiti i s’encorseti massa el territori.”