Atac infromàtic

El ciberatac de diumenge va afectar la connexió durant dues hores

El hackeig va ser menys intens que el del gener i no anava dirigit a usuaris concrets

Les instal·lacions d'Andorra Telecom.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els servidors d’Andorra Telecom van rebre tres onades d’atacs informàtics que van començar una mica abans de les nou de la nit i van acabar prop de les onze. Durant aquest període un nombre indeterminat d’usuaris va perdre o va tenir problemes en el seu servei de telefonia i internet. La parapública no ha informat de més problemes més enllà de les afectacions esmentades.

Es tracta d’un ciberatac amb una quarta part de la intensitat del que es va rebre el 21 i el 22 de gener. Mentre que el de principi d’any tenia una intensitat d’uns 400 gigabits per segon i estava dirigit a usuaris específics, el de diumenge era d’uns 100 i es va llançar de manera més general. Aquesta diferència ha permès que l’afectació durés poques hores i que les afectacions no anessin més enllà que alguns usuaris perdessin o s’empitjorés el servei en alguns moments concrets durant el període en què va durar l’atac informàtic. Carles Casadevall, portaveu d’Andorra Telecom, va comentar que l’objectiu del hackeig era crear un tràfic d’elements maliciosos per alentir el servei. “N’hi havia directes de youtubers en marxa, però no podem posar la mà al foc que el ciberatac fos directament dirigit contra ells”. Des d’Andorra Telecom insisteixen especialment en aquesta qüestió, que l’atac no tenia una finalitat clara sinó que es va llançar per danyar i atacar usuaris aleatoris.

El nombre més gran de bots que van perpetrar l’atac informàtic es trobaven a Corea del Sud i al Japó. Tot i això, Casadevall va comentar que “no vol dir res perquè al final les xarxes de bots són a tot arreu”. “No sabem d’on ve l’instigador i és difícil que ho acabem sabent”, va afegir el portaveu d’Andorra Telecom. El departament tècnic va començar a fer una anàlisi forense dilluns al matí per intentar extreure el màxim d’informació possible. L’objectiu és saber com s’ha produït l’atac, quins punts dèbils s’han explotat, com es pot evitar en el futur i esbrinar qui podria haver orquestrat el hackeig per descobrir-ne els responsables.

EL PS PREGUNTA SOBRE LA INVERSIÓ EN MATÈRIA DE CIBERSEGURETAT

El conseller general socialdemòcrata Roger Padreny va entrar una pregunta al Govern per saber quina és la inversió prevista a Andorra Telecom per intentar evitar que es repeteixin ciberatacs com el de diumenge a la nit. Concretament, el conseller general es va interessar per conèixer l’hora en què es va produir el ciberatac, la seva durada, com es va solucionar, les conseqüències cap als usuaris i cap a Andorra Telecom o si va afectar algun servei públic essencial i quants atacs s’han registrat aquest any. El PS va preguntar pel paper de l’Agència de Ciberseguretat i l’equip de resposta de referència del Principat en l’atac de diumenge i quins són els protocols i procediments d’actuació d’Andorra Telecom i l’Agència de Ciberseguretat en aquests casos.

tracking