la reunió a l'elisi, el juny passat
Macron avala Grifols amb legislació i controls estrictes
El Copríncep francès pensa que és bo buscar alternatives al model econòmic basat en el turisme sense obviar la legislació necessària per a un laboratori P3
El Copríncep francès, Emmanuel Macron, li va transmetre al cap de Govern, Xavier Espot, que la diversificació de l’economia i la captació d’inversió estrangera és un camí que ha de seguir Andorra per al seu creixement. La conversa va permetre al també president de la República treure a debat el projecte de la farmacèutica catalana Grifols a Andorra, que Macron aprova sempre que quedi garantida la seguretat amb les lleis idònies i els protocols de controls precisos en cas de necessitat.
Aquesta va ser una part de la conversa a l’Elisi, segons fonts coneixedores del cas, en una reunió oficial el mes de juny passat a París, en la qual també va participar la síndica general, Roser Suñé. Macron va referir-se al projecte que la multinacional catalana posarà en marxa a Andorra. No hi va posar objeccions i va defensar que l’executiu busqui noves activitats econòmiques per no haver de dependre únicament del turisme. Però també va voler deixar clar que a França la legislació és molt estricta per als laboratoris del tipus P3 per reaccionar a temps en cas d’alguna incidència, i va demanar que es faci la legislació adequada i els controls apropiats per si és necessari. Els nivells de seguretat més estrictes estan destinats als laboratoris de bioseguretat de nivell P3 i P4.
A Espanya oficialment no hi ha cap laboratori P4 però sí que hi ha laboratoris de nivell 3, i un d’aquests es troba als afores de Madrid, a la localitat de Valdeolmos. Aquesta instal·lació està considerada d’alta seguretat biològica amb una dilatada experiència en aquest camp.
Per evitar la propagació dels patògens estudiats en aquests laboratoris s’han de complir certs requisits: tenir dos panys d’entrada, assegurar que els investigadors siguin visibles a través de les finestres o fins i tot desinfectar les notes i els documents abans de cada sortida de les instal·lacions.
A la Universitat de Lió funciona una laboratori d’alta seguretat de nivell 3 –amb sales d’assaig on es poden manipular mostres de risc–. L’accés a aquest laboratori és estrictament regulat. Els estudis de patògens de nivell 3 també poden ser realitzats per equips d’altres campus.
LLEI DE RECERCA EN SALUT I EN BIOMEDICINA
El projecte de llei de recerca en salut i biomedicina preveu multes de fins a un màxim d’un milió d’euros i fins i tot tancar els centres d’investigació que no compleixin les normes del text legislatiu un cop sigui aprovat. Aquest projecte de llei determina que el ministeri de Salut pugui suspendre cautelarment qualsevol investigació si considera que no s’ha respectat el codi ètic. D’altra banda, Andorra va signar l’octubre passat el Conveni d’Oviedo. És la principal eina del Consell d’Europa contra l’ús indegut d’avenços biològics i mèdics. Per al Principat és un primer pas per iniciar el procés de ratificació d’acord amb la legislació andorrana.