comissió per garantir el futur del sistema
DA proposa mesures de correcció més àgils per a les pensions
La majoria vol agilitzar les accions futures lligant, per exemple, l’augment de l’esperança de vida amb l’edat de jubilació
Els grups parlamentaris, els sindicats i les associacions implicades podran presentar les seves propostes, alternatives a les de la CASS, fins al 16 de maig. Després, es debatran per definir quines s’acabaran aplicant. La majoria encara no té l’informe complet, però sí que té clar que vol proposar accions perquè en el futur els canvis que s’hagin de fer al sistema de pensions siguin més àgils. En concret, els demòcrates volen proposar al Govern que s’estudiï quines mesures de correcció concretes de la CASS es podrien aplicar de manera semiautomàtica, és a dir, amb la necessitat de ser aprovades pel Consell General però sense passar pel treball en comissió com s’està fent ara. Un exemple seria vincular l’augment de l’esperança de vida amb l’edat de jubilació, de manera que quan s’incrementés la primera també ho fes la segona. El mateix sistema es podria aplicar amb l’increment de les cotitzacions vinculades amb l’esperança de vida. Es tracta d’una fórmula ja utilitzada per altres països com Suècia o Alemanya que facilita l’adaptació del sistema a mesura que evoluciona la societat, segons els demòcrates.
DA també vol proposar que la comissió creada per estudiar el futur de les pensions sigui permanent, tot i el canvi de legislatura. Així mateix, una altra mesura que els demòcrates volen posar sobre la taula és un servei d’inspecció de la CASS més fort i independent, que no només vigili les baixes i el comportament dels usuaris, sinó també possibles abusos dels professionals mèdics.
30 anys més d'estabilitat
La comissió per garantir el futur de les pensions celebrada ahir va permetre fer una radiografia de l’impacte econòmic que tindrà per a l’Estat el sistema actual si no s’actua. El ministre de Finances, Eric Jover, va recordar que el 2024 les pensions que s’estaran pagant ja seran superiors als ingressos de les cotitzacions, fet que significa que el Govern haurà de començar a contribuir econòmicament per pagar les jubilacions. Al principi el dèficit serà assumible perquè serà de prop d’un 1% del pressupost de l’Estat, però creixerà de forma exponencial, de manera que al cap de deu anys, el 2034, el dèficit provocat per les pensions ja suposaria el 70% de les arques del Govern, o el que és el mateix, uns 300 milions d’euros. Per poder fer front a aquest pagament seria necessari incrementar de manera substancial els impostos. Tot plegat fa evident que mantenir el sistema de pensions actual és insostenible. Amb les catorze mesures que ha proposat la CASS, asseguren, l’estabilitat del sistema està garantida per a 30 anys més sense generar dèficit.
Per tal de conèixer amb més detall l’impacte de cadascuna d’aquestes mesures, els grups han demanat a la CASS que els faciliti els càlculs de l’impacte econòmic que té cada mesura proposada per separat. També es demanarà que es faci el mateix càlcul amb les mesures que proposin els grups parlamentaris, els sindicats i les associacions, i serà sobre la base d’aquesta informació que es prendrà la decisió de quines mesures s’apliquen i quines es descarten. Tot plegat es començarà a debatre el 17 de maig. El treball s’allargarà en funció de les propostes que hi hagi sobre la taula però la majoria no amaga que el més probable és que es deixi un full de ruta escrit per a la propera legislatura però que en aquesta no s’aprovi encara la reforma. Com a molt es podrien posar en marxa aquelles accions que generin unanimitat i que tinguin poc desgast polític i la resta es portaria als programes electorals corresponents perquè es debatessin en campanya.
COMISSIÓ
Propostes fins al 16
Els grups parlamentaris, els sindicats i les associacions tenen de termini fins al 16 de maig per presentar les propostes alternatives a les de la CASS.
Accions predefinides
DA proposarà que les mesures de correcció per a les pensions siguin semiautomàtiques. A tall d’exemple, es vincularia l’edat de jubilació amb l’esperança de vida.
Sistema insostenible
El ministre Jover va explicar que si no s’actua, el 2034 el dèficit de les pensions suposarà el 70% de pressupost de l’Estat i el sistema seria insostenible.
Estabilitat
Les catorze mesures proposades per la CASS garanteixen 30 anys més d’estabilitat del sistema. Els grups han demanat els càlculs d’impacte de cada acció.