Reforma fiscal perquè les empreses amb beneficis paguin l'impost de societats

L'executiu ha eliminat deduccions i n'ha ampliat i incorporat de noves

El ministre Jover a la roda de premsa posterior al Consell de MinistresSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha aprovat la modificació legislativa de règim fiscal de l'impost de societats queobligales empreses amb beneficis a aportar com a mínim un 3%, segons ha informat el ministre Eric Jover a la roda de premsa posterior al Consell deMinistres. Segons el ministre, tot i que el sistema fiscal andorrà marqui que la tributació ha de ser d'un 10% en tipus nominal, hi ha empreses que actualment tenen la possibilitat d'aplicar compensacions o deduccions per rebaixar-la fins al 0%, tot i haver generat beneficis. Per evitar-ho, la reforma aplica que a partir de l'exercici fiscal del 2023, que és quan es posarà en marxa, totes les societats amb beneficis hauran d'aportar un mínim del 3%.El ministre calcula que en base a les dades fiscals del 2019, la reforma hauria implicat un increment mitjà del 0,69%, augmentant en un 13% la recaptació i arribant als 6,8 milions d'euros.

Jover ha especificat que de les més de 7.000 empreses actives al Principat, un miler es veuran afectades per aquesta reforma i recorda que les societats que no tenen beneficis seran absentsd'aquesta obligatorietat. L'executiu també ha modificat i incorporat noves deduccions, com la d'un 2% per projectes de digitalització, deduccions de 1.000 euros per persona contractada inscrita al Servei d'Ocupació i de fins a 3.500 euros per contractacions majors de55anys, menors de 25 o persones ambdiscapacitatsreconegudes, i inclou per primera vegada una deducció del 2% per mecenatges o esponsoritzacions a fundacions o associacions sense ànim de lucre de l'àmbit cultural, social i esportiu. En aquest últim cas, el pressupost s'incrementarà fins al 4% en esdeveniments d'especial interès públic. En referència a la renda d'habitatges, Govern inclou una reducció de la base de tributació del 2% en ingressos procedents de l'arrengament d'habitatge en residència habitual i permanent a Andorra amb una renda inferior als 900 euros mensuals.

Jover ha remarcat que els principals objectius d'aquesta reforma són millorar la capacitat derecaptaciódel Govern, així com millorar la "resiliència financera" en curt termini; simplificar i corregir el sistema fiscal andorrà, i avançar en l'homologació internacional i de compliment dels compromisos internacionals.

En referència a l'homologació, l'executiu introdueix intercanvis d'acords fiscals entre set països: Hong Kong,Macao, Maldives, Marroc, Equador,Parúi Samoa, ampliant a 102 les jurisdiccions. D'altra banda, i amb la finalitat de simplificar l'impost de societat, el Govern deroga la llei de l'impost de plusvàlues, integrant-lo en la resta d'impostosdirectes i facilitant la seva gestió. Tanmateix, hi haurà unes normes objectives que fixaran quines persones han de passar per l'IRPF o l'IRPF d'activitats econòmiques. El Govern també oferirà a les empreses la capacitat de generar devolucions després de cada moment de liquidació, mentre que actualment es fa només un cop a l'any. Jover preveu que aquesta serà una modificació "molt benvinguda" pel teixit empresarial.

tracking