reforma fiscal

Cap empresa amb beneficis s'escaparà de pagar impostos

L’executiu aprova una modificació del tribut perquè totes les empreses que generin beneficis hagin de “contribuir a l’esforç que fa l’Estat”

El ministre Jover a la roda de premsa després del consell de ministres.SFGA/CEsteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les empreses del Principat pagaran, a partir de l’exercici fiscal del 2023, com a mínim un 3% de l’impost de societats. Així ho va aprovar ahir el Govern, en la reunió del consell de ministres, que va donar el vistiplau al projecte de llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i modificació d’altres normes tributàries i duaneres. És a dir, una reforma del sistema fiscal que entrarà en vigor el 2023, però que no repercutirà en els pagaments dels tributs fins al 2024, i que farà que totes les empreses que tributin al país hagin de pagar l’impost de societats.

Fins ara hi havia empreses que podien deduir la totalitat de l’impost, que té una base nominal del 10%, i s’estalviaven la contribució. Ara, aquesta deducció serà, com a màxim, del 7%. De fet, el 2019, de mitjana, les empreses van pagar un impost de societats de prop del 6%. És a dir, que són poques les empreses que fins ara pagaven la totalitat de l’impost. Cal entendre la reforma dins dels plans que té l’executiu per eixugar el forat que va generar la pandèmia i que va suposar uns 100 milions d’euros de dèficit l’any 2020, segons dades del ministre de Finances, Eric Jover.

El 2021, el Govern va tancar els comptes amb un dèficit de 78 milions, mentre que la previsió d’aquest any és liquidar l’exercici amb un dèficit de 26,5 milions. “L’acció de desplegar ajuts durant la covid era la que tocava tot i que la factura ha estat molt elevada”, va sentenciar Jover, que també va assenyalar que “tampoc era lògic que les empreses no aportessin res, tenint en compte l’esforç que fa el Govern, i té tot el sentit fer-les participar a la contribució”.

Així, l’objectiu de l’executiu és tornar, com més aviat millor, al superàvit i acabar amb l’endeutament que s’ha generat en els últims anys, tot i la proposta que el Fons Monetari Internacional va fer a Andorra la setmana passada de mantenir els números vermells per tal “d’enfortir el creixement econòmic a mitjà termini”. “Recollim el guant de l’FMI i ja hem identificat elements concrets en els quals es pot invertir per diversificar la nostra economia sense que faci trontollar aquesta recuperació”, va explicar el ministre, que així i tot va insistir en la necessitat “de recuperar una posició suficientment còmoda pel que fa a endeutament” i reforçar “la resiliència de l’Estat”.

Aquesta reforma, doncs, suposarà “un canvi de rumb estructural” quant al sistema fiscal del país, segons paraules de Jover, i té com a objectiu “millorar la recaptació i la resiliència financera del Govern” i “l’homologació internacional” d’Andorra, tot “preservant la competitivitat fiscal del país”, va explicar el titular de Finances. Pel que fa a l’afectació real, l’executiu estima que es veuran afectades un miler d’empreses, sent les més perjudicades aquelles que fins ara no pagaven impost de societats i que ara hauran de pagar un mínim del 3% dels seus beneficis. Segons les simulacions de l’executiu, l’any 2019 –abans de la pandèmia– s’haurien ingressat 6,8 milions d’euros més a les arques de l’Estat amb aquest nou sistema fiscal, que suposaria un increment de 13%. Aquell any Andorra va ingressar 45,58 milions d’euros en concepte d’impost de societats. D’altra banda, la nova llei també arribarà amb noves deduccions com, per exemple, la possibilitar de deduir un 2% dels ingressos procedents d’un lloguer, sempre que aquest sigui de residència habitual i no superi els 900 euros al mes.

També es podran deduir 1.000 euros per la contractació d’una persona del servei d’Ocupació i de 3.500 euros si la persona contractada és menor de 25 anys, major de 55 o té una discapacitat física.

NOVES DEDUCCIONS

Digitalització

Es permetrà deduir fins a un 2% dels projectes de digitalització de les empreses.

Contractació

Es permetrà deduir 1.000 euros per cada persona contractada inscrita, prèviament, al servei d’Ocupació. La deducció augmentarà fins als 3.500 euros en el cas que sigui un menor de 25 anys, un major de 55 anys o una persona amb discapacitat.

Mecenatge

També es podrà deduir un 2% dels projectes de mecenatge cultural, social o esportiu. Si l’esdeveniment es considera “d’especial interès”, la deducció passarà a ser del 4%.

Habitatge

Es reduirà la base de tributació en un 2% dels ingressos dels lloguers de residència habitual i permanent a Andorra si els habitatges tenen una renda inferior als 900 euros mensuals.

tracking