pujada de preus

El preu de productes bàsics dispara el tiquet de compra

La carn, la verdura i la fruita, els productes que més han pujat en l’últim mes

L'IPC al març es va situar en el 4,9% interanual.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Menjar cada cop és més car. És un dels titulars que es pot extreure de la pujada de l’IPC del mes de març al Principat. L’Índex de Preus del Consum va augmentar, respecte al mateix mes de l’any passat, en un 4,9%, confirmant una pujada de preus generalitzada. Des del gener del 2022, l’IPC acumulat s’ha disparat en un 2,5%, motivat, especialment, per la pujada del preu de l’energia, carburants, però també dels aliments.

Agafant com a referència els subgrups, els quals permeten conformar l’IPC general, els aliments i begudes no alcohòliques se situen com a un 5% més cars que el març del 2021. En comparació al mes de febrer de 2022, els preus dels aliments han augmentat un 1,1% i encadenen ja 12 mesos consecutius de pujades intermensuals. La de març, però, és la més forta dels últims dotze mesos. Segons va indicar el departament d’Estadística en un comunicat, la pujada “generalitzada” està marcada, especialment, pel preu del peix fresc.

VERDURA INTOCABLE

En aquest sentit, comerciants i responsables de diferents establiments assenyalen els preus frescos com els més afectats d’aquesta pujada, destacant la fruita i la verdura. “El carabassó està intocable”, assegura la Sílvia, clienta d’un supermercat de Sant Julià de Lòria. Una altra clienta assegura que ha notat el preu de la carn “fins a tres euros més car” i explica que “ara t’hi fixes més per intentar estalviar alguna cosa”. La Patrícia, responsable de l’establiment, afirma que “la gent està comprant menys; si els preus dels lloguers estan disparats, com no ha de comprar menys la gent?”. De fet, la Patrícia senyala que sí que ha notat un canvi de conducta en els seus clients arran d’aquesta pujada de preus. Fa uns mesos “feien una compra més gran i ara es fan compres més petites on es compra el just i necessari”, explica. “Abans amb una compra de 50 euros omplies el carretó, ara tot just compres quatre coses”, sentencia. Precisament la Mercè, clienta d’un supermercat d’Andorra La Vella, explica, com d’altres consumidors consultats, que necessita gastar uns 30 euros més per omplir la nevera. “Avui m’he gastat uns 80 euros, quan abans feia dues compres a la setmana i me’n gastava uns cent”, assevera. En un altre supermercat de la capital asseguren que “no hem notat que la gent compri menys, però sí que molta gent ens ho diu a la caixa [que els preus han pujat]”. “Especialment s’ha notat en els cereals”, afirma. Després hi ha qui, com la Bibiana, explica que “ho hem notat molt, especialment en productes com el iogurt o l’oli”, tot i que reconeixen que “comprem el mateix tot i que sigui més car; si hem de tenir cura del menjar que comprem anem malament...”. En Gilles, andorrà que acompanya a la seva mare Micheline, declara que “en cinc anys s’ha doblat el que ens gastem en supermercats”. Així i tot, la Micheline assegura que “tot i que la carn, la fruita o la verdura són més cares no deixem de comprar-ne”. També hi ha en Guillaume, que explica que “abans amb uns 200 euros fèiem per a dues persones, ara, amb els preus actuals, superem els 300 euros al mes en supermercats”.

OMPLIR EL DIPÒSIT HA COSTAT ENTRE 7 I 11 EUROS MÉS, AL MARÇ

Els carburants segueixen fent camí. El mes de març omplir un dipòsit de 50 litres a Andorra va costar entre 7 i 11 euros més, de mitjana, segons el tipus de carburant. Així, en el cas de la sense plom 95, va costar de mitjana uns 78 euros, la qual cosa suposa un increment de 7 euros respecte el mes de març. En el cas del gasoil de locomoció, l’increment supera els onze euros, fent que el dipòsit de 50 litres costés 75,5 euros. En percentatges, l’increment intermensual del gasoil suposa un 17,2% (un 16,7% en el cas del gasoil millorat), mentre que en el cas de la gasolina 95, l’increment ha estat del 9,6% (9,1% per a la gasolina 98). Tanmateix, el carburant que més es va incrementar de mitjana durant el mes de març va ser el gasoil de calefacció que es va disparar un prop d’un 21%, respecte al mes anterior, registrant un preu mitjà d’1,17 euros el litre. Respecte al mateix mes de l’any passat, l’increment supera el 60% en el cas del gasoil de calefacció (64,1%), el 50% en el cas del gasoil (52,8% i 51,4% per al gasoil millorat) i el 35% en el cas de la benzina sense plom (37,4% per a la 95 i 35,4% per a la 98).

tracking