primer de maig
Els sindicats clamaran per pujades de sou i no tocar l'edat de retir
L’acte començarà a la Plaça Coprínceps i acabarà davant del Consell General
Els sindicats convocants de la manifestació del Dia del Treballador, el proper 1 de maig, treballen aquests dies en el manifest que es llegirà abans de l’inici de la manifestació. L’acte començarà a les onze del matí a la Plaça Coprínceps, on es llegirà un manifest. Aquest, que encara s’ha d’acabar de detallar, inclourà demandes concretes que afecten problemàtiques com ara la pèrdua de poder adquisitiu, el preu de l’habitatge o la reforma del sistema de pensions.
Segons explica Gabriel Ubach, secretari general de la USdA, les demandes se centraran especialment en “una pujada de sous que vagi més enllà de l’actualització de l’IPC; el salari mínim actual no és realista i cal actualitzar-lo”, assegura. A més, els sindicats també demanaran que no s’augmenti l’edat de jubilació als 67 anys, com s’està plantejant amb la nova reforma del sistema de pensions, i que es mantingui en l’edat actual dels 65. “Si la gent es vol jubilar als 80 anys, que els donin directament la caixa i que no surtin al carrer”, sentencia Ubach.
Un cop llegit el manifest, a les 11.30 h, els assistents sortiran en direcció a la Plaça del Consell General, on es posarà punt i final a l’acte. Abans hauran passat per carrers emblemàtics com l’Avinguda Meritxell. A més de tots els sindicats que hi assistiran (policia, ABA, A118, Sipaag, entre d’altres), també va confirmar l’assistència, ja fa setmanes, el Partit Socialdemòcrata, que es quedarà en segon pla, com va explicar el president del partit, Pere López, perquè “nosaltres no som els organitzadors”. A més, Ubach convida la resta de grups parlamentaris –inclosos els de la majoria– a unir-s’hi. “Si la gent no surt en massa a manifestar-se s’haurà acabat el debat, la gent ha de ser conscient que no sortir al carrer vol dir avalar les polítiques neoliberals d’aquest Govern”, assevera Ubach, que creu que “els sindicats han fet el que havien de fer, preparar-ho tot perquè la gent surti al carrer”.
ONZE ANYS DESPRÉS, TORNA L'1 DE MAIG
L’última manifestació del Dia del Treballador a Andorra data del 2011, quan només una quarantena de persones van sortir al carrer. Després de provar altres formats, enguany s’ha tornat a convocar una manifestació. De fet, l’afluència l’1 de maig havia anat a la baixa en els darrers anys. El 2003, unes 300 persones van sortir als carrers del Principat a reivindicar millores salarials. L’any següent, la xifra va arribar fins als 400, el màxim històric. Des d’aquell any, el nombre de manifestants es va anar reduint: uns 200 el 2005, un centenar el 2006 i una vuitantena el 2007 i el 2008. Si bé els anys 2009 i 2010 el volum va tornar a situar-se al voltant del centenar, la participació ja no va remontar.