REportatge
Mones post-pandèmia
Les pastisseries tornen a omplir els aparadors de mones de Pasqua amb preus que ronden els 70 euros de mitjana, però que poden arribar fins als 300.
Siguin més tradicionals o més innovadores, les mones de Pasqua van sempre del mateix: dolç i més dolç. Una tradició que els últims dos anys s’havia vist afectada, com totes, per la pandèmia i que enguany ha tornat a la normalitat. “Hem venut des de divendres i en vendrem fins dilluns”, van explicar a la pastisseria Espiga d’Or, d’Andorra la Vella. Aquí preveien vendre al voltant de 300 mones de Pasqua, una xifra que torna a les d’abans de la pandèmia. “Les més tradicionals són les de mantega, tot i que també hi ha sacher, d’ou i de massini”, van explicar.
També hi ha preus per a tots els gustos. En les pastisseries consultades van indicar que una mona de Pasqua senzilla pot estar entre els 20 i 40 euros. De mitjana, la despesa sol estar en els 70 euros, van assegurar a l’Espiga d’Or, tot i que les més especials poden arribar a assolir els 300 euros. “Quan parlem d’aquests preus ja són coses més especials”, van afirmar. A Ordino, a la Fleca Font, n’havien venut ahir prop d’un centenar. “Els preus potser sí que són una mica més cars, però si fa no fa són el mateix que l’any passat”, va explicar un dels responsables en relació a la pujada de preus generalitzada. Aquesta mateixa sensació tenien a un Art i Pa de la capital. Aquí esperaven vendre una cinquantena de mones. “Avui [ahir per al lector] és quan més mones tenim reservades, tot i que la sensació que tinc és que tampoc n’hem venut moltes més que els dos anys de la pandèmia”, va exposar un responsable.
Ara bé, tot i que els sabors, els preus i el número de vendes poden ser diferents, encara es mantenen els estils tradicionals amb els ous i els conills de pasqua, que cada cop deixen més presència a les pilotes de futbol, castells de Disney, cotxes o, fins i tot, comandaments de videoconsoles. “Aquest any han triomfat els unicorns entre les nenes i els pokémons entre els nens”, van explicar en una de les pastisseries. Tradicions que no canvien.