poder adquisitiu
Els salaris baixos s'apujaran amb l'IPC
El Govern prepara un paquet per abans de l’estiu per frenar la inflació que abordi el preu del lloguer, el del carburant i el dels aliments frescos
El Govern escolta la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). Si ahir al matí Gerard Cadena tornava a obrir la porta a un increment dels salaris, a la tarda el cap de l’executiu, Xavier Espot, va recollir el guant i va confirmar que el Govern està treballant en un paquet de mesures que, a més d’una pujada dels salaris baixos, tocaria altres problemàtiques per fer front a l’impacte de la inflació i la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania. Així, aquest paquet –que Espot no va detallar– servirà per intentar pal·liar la pujada de preus dels aliments frescos, dels carburants o dels lloguers, va explicar.
Segons Espot, aquest paquet hauria d’arribar abans del “final del període de sessions”, és a dir, abans de l’estiu, i es vehicularà a través del Consell Econòmic i Social. Amb relació als sous, el Govern també treballa en diverses opcions per ajustar no tan sols el salari mínim, sinó també les rendes més baixes. De fet, durant la resposta a la consellera Judith Salazar, Espot es va referir a la possibilitat que aquells sous per sota dels 24.000 euros anuals s’hagin de vincular a l’IPC en un futur. “Som conscients que després de la crisi de la pandèmia la guerra ha provocat un nou sotrac, des d’aquesta premissa ja fa un parell de setmanes que hi estem treballant”, va defensar-se, i va recordar que “des del 2015 sempre hem apujat el salari mínim per sobre de l’IPC”, i va recriminar a la bancada socialdemòcrata que “vostès només van apujar l’IPC, mentre que nosaltres el 2018 vàrem trencar un tabú obligant a apujar els salaris més baixos com a mínim l’IPC”. Una declaració, la d’Espot, que va ser el tret de sortida a una picabaralla entre el cap de Govern i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que li va recriminar que quan els socialdemòcrates estaven al Govern, els demòcrates “mai ens va aprovar cap pressupost”. Després de diversos torns de repregunta, la síndica general va haver de frenar la picabaralla, que va acabar marcant la resta de la sessió parlamentària.
CARTA SOCIAL EUROPEA
Abans de la discussió, Salazar va criticar la política en matèria de salaris de l’executiu, que va qualificar “de curtterminista”, i va tornar a recordar que el salari mínim del Principat no està fixat en el 60% del salari mitjà tal com marca la Carta Social Europea. Per la seva banda, Espot va remarcar que “seguirem defensant la millora dels salaris més baixos”, i va reconèixer que assolir aquest 60% és una tasca pendent de l’executiu, la qual no s’ha pogut assolir per l’impacte de la pandèmia.
“Farem passos per intentar arribar al 60% abans del final de la legislatura, no renunciem a aquest 60%”, va assegurar Espot, que també va recordar que “un govern ha de governar per a tothom, per als treballadors, els del salari mínim i els del salari mitjà, però també cal governar pensant en els empresaris, pensant en els grans però també en els petits empresaris del país”. En aquest sentit, Espot va alertar que una possible pujada excessiva del salari mínim podria acabar sent contraproduent perquè podria asfixiar les empreses més modestes, “suposant una posterior destrucció de llocs de treball”, va assenyalar.
LA CEA PROPOSA TRACTAR L'AUGMENT DE SALARIS AL CONSELL ECONÒMIC I SOCIAL
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) proposa negociar al Consell Econòmic i Social l’augment dels salaris. La proposta, de fet, s’estén a consensuar entre tots els actors implicats com afrontar les pujades del cost de la vida que ja han succeït i les que puguin arribar. Considera que és una qüestió d’Estat que s’ha de consultar amb el Govern, els sindicats i les empreses. Iago Andreu, gerent de la CEA, va assenyalar que han constatat que s’han d’apujar els sous perquè en cas contrari no és possible trobar mà d’obra. En aquestes qüestions no es pot pretendre que quan l’IPC puja, tots els salaris, costos de producció i serveis pugin a la vegada. “Hem d’aconseguir pujades de salaris, però potser no tan altes com l’IPC per evitar caure en una espiral inflacionista que agreujaria el problema”, va assegurar. L’objectiu és arribar a acords i trobar guies per afrontar qüestions com l’augment de sous i la gestió de la inflació. La intenció de la CEA és que la reunió se celebri a final d’aquest mes o a principi de maig, ja que tenen la intenció d’abordar la qüestió com més aviat millor. Arran de la possible pujada de sous, la CEA suggereix posar en marxa negociacions per assolir convenis col·lectius. “A la majoria de països hi ha els convenis col·lectius sectorials i a Andorra encara no n’hi ha, però hi ha molts sectors que ens els reclamen”, va dir Gerard Cadena, president de la Confederació Empresarial. Cadena va expressar la intenció de la patronal d’iniciar negociacions amb sindicats per treballar activament en la creació d’aquests convenis col·lectius.