memòria del saas del 2021
La fortalesa del sistema i el vaccí van evitar 150 morts per covid
Piqué lloa l’alta capacitat de vacunació i recorda que la letalitat ha estat la meitat que als països de l’entorn
“Disposar de vacunes, l’alta capacitat de vacunació i la fortalesa del nostre sistema sanitari han limitat significativament l’impacte de la pandèmia de coronavirus durant el 2021.” Són paraules del director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, recollides a la memòria de la parapública de l’any passat, respecte a l’afectació de la pandèmia al sistema sanitari andorrà. A l’escrit que obre la memòria Piqué afegeix que “això ha quedat palès pel fet que, malgrat l’alta incidència de la infecció en el nostre país, la letalitat ha estat la meitat de la dels països del nostre entorn”. Segons l’alt directiu, “si això ho traduïm a mortalitat directa de persones significa que la gestió feta a Andorra, amb el suport de tots aquells que d’una o una altra manera han contribuït en aquesta lluita, ha permès salvar aproximadament 150 ciutadans de morir per covid”.
Piqué afegeix que “una peça clau en aquesta menor mortalitat ha estat la disponibilitat d’un nombre de llits i recursos d’UCI suficients perquè en cap moment hàgim hagut de negar aquest recurs a cap malalt independentment de la seva edat o condició, com ha passat en altres indrets”.
El director general del SAAS assenyala que un altre aspecte molt important en la limitació de la mortalitat ha estat la reorganització d’una part de la residència El Cedre com un centre sanitari amb capacitat de resposta davant malalts geriàtrics amb covid. “Això ha resultat en una mortalitat de només el 14% entre les persones infectades, quan els registres internacionals parlen de mortalitats en centres sociosanitaris del voltant del 30%-35%”, especifica.
Els efectes col·laterals de tot aquest enorme esforç sanitari, indica Piqué a la memòria, han estat una despesa sobreafegida d’uns onze milions d’euros durant el 2021 i un fort esgotament dels professionals sanitaris que, a més d’haver sofert ells mateixos la malaltia (quasi un 50% de la plantilla), s’han vist sotmesos a una sobrecàrrega de feina i a una pressió emocional com mai havien viscut. En aquest sentit, destaca el director general del SAAS, des de principi del 2021 la direcció va decidir reactivar el servei de suport psicològic per a tots els professionals que amb motiu de la pandèmia el necessitessin.
També relacionat amb la pandèmia, Piqué destaca que l’activitat usual del SAAS pràcticament s’ha recuperat durant l’any 2021 després de la disminució experimentada el 2020 en plena afectació de la pandèmia de coronavirus. Segons s’indica a la memòria de l’any passat de la parapública, comparat amb l’activitat del 2019, les altes hospitalàries es van incrementar un 3,2% l’any passat, les intervencions quirúrgiques un 4,65%, les consultes externes un 26,2% i les visites d’atenció primària un 10,9%.
83 MILIONS DE DESPESA
El SAAS va tenir l’any passat unes despeses de 83,2 milions, xifra que suposa un augment d’1,4 milions d’euros respecte al 2020. La partida de personal es van endur 46 milions, dos més que l’any anterior, per cobrir les retribucions dels 1.243 treballadors dels quals disposa la parapública. En aquest sentit, la plantilla estava formada per 747 infermers, 261 metges dels quals n’hi havia 198 d’assalariats i 63 que treballaven al centre per compte propi, 231 administratius i quatre directors.
Les dades econòmiques del SAAS inclouen 34,1 milions per a despeses generals, que suposen 0,3 més que el 2020, i 3,1 destinats a inversió, que són 0,9 menys que fa dos anys.
Quant als ingressos del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, l’any passat es van assolir un total de 83,5 milions d’euros, que suposen un augment d’1,7 milions d’euros respecte a l’exercici del 2020. D’aquests, 69,4 han estat per part de finançament públic i 14,1 del privat.
5, 6 DIES DE MITJANA D'ESTADA A L'HOSPITAL
L’any passat es van registrar un total de 7.393 ingressos hospitalaris amb una mitjana de 5,6 dies d’estada i una ocupació dels llits del 82,8%. A l’UCI els ingressos van ser 436 amb una mitjana de 8,2 dies i un índex d’ocupació del 52,38%. També hi va haver 32.396 pacients atesos al servei d’urgències de l’hospital i 11.582 al centre del Pas de la Casa. Respecte a l’activitat quirúrgica, es van fer 2.033 intervencions amb ingrés i 2.265 de cirurgia major ambulatòria. L’any passar es van efectuar a l’hospital 451 parts.