Fira del llibre
Satisfacció malgrat un dissabte gris
La pluja i el vent van evitar que la primera celebració després de la pandèmia es portés a terme a l’aire lliure, obligant a traslladar les activitats a interiors
El primer Sant Jordi sense restriccions va deixar molt bones sensacions entre el sector del llibre. Tot i que fires com la d’Andorra la Vella van haver de fer-se sota cobert per protegir-se de la pluja que va caure durant tot el dia, el tràfec entre les parades de roses i llibres no es va aturar. Els llibreters van valorar positivament una jornada que partia amb incertesa a causa del mal temps i el trasllat de l’activitat en interiors.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, recalcava que “tot i el temps, que ha estat una pena perquè la fira de Sant Jordi ens agrada viure-la al carrer, el pla B que havíem previst està funcionant bé”. Marsol també va assenyalar en la visita a la Fira de Sant Jordi celebrada al Palau de Congressos que “tenim rècord de parades tant de roses com de llibres així que estem contents de poder-ho celebrar”. Sobre el pas de tenir un Sant Jordi sense restriccions Xavier Espot, el cap de Govern, assenyalava que “tot i el mal temps estem gaudint d’un Sant Jordi absolutament normal. Des d’aquest punt de vista veure tanta gent sense mascareta, abraçant-se i fent-se petons és una molt bona notícia i és l’esperit de Sant Jordi”.
Els llibres més venuts
El gran triomfador del dia de Sant Jordi va ser 100 coses que has de saber sobre Andorra, d’Arnau Colomina i Maria Cucurull. Les llibreries van informar que amb diferència va ser l’obra més venuda durant el dia. La van seguir La Senyoreta de Josefina Porras i Núria Gras va ser el segon títol més venut seguit de prop de Morts, qui us ha mort? d’Iñaki Rubio. La crònica negra de no-ficció manté la pistonada com a fenomen literari de parla catalana i La senyoreta va irrompre amb molta força en l’escena literària andorrana.
Que els tres llibres més venuts la diada de Sant Jordi siguin d’autors andorrans confirma les bones sensacions del sector literari, que celebrava durant la visita a la fira d’Andorra la Vella la ministra Sílvia Riva. “Després de l’època pandèmica recuperem amb força la diada de Sant Jordi. Res ha impedit que incrementi el nombre d’escriptors del país que hi participen, les llibreries i les noves editorials”, comentava. La ministra afegia que “veiem que és una indústria cultural molt ben estructurada i que està traient pit, generant cada cop més vendes i més producció literària”.
La ministra Riva va aprofitar per lloar la feina del sector editorial Andorrà. “Toca tots els àmbits, passem d’editorials que tracten autors de fora, però que treballen des d’aquí amb una projecció internacional molt important, tenim editorials que promocionen autors d’aquí i que treballen disciplines com la narrativa i la poesia”, assegurava.
Sobre la salut del sector editorial, la ministra de Cultura va comentar sobre les línies d’ajuts a editorials que “no només sobreviuen del suport del ministeri sinó que són capaces de crear múscul tot i que és un àmbit en el qual cal remar molt per aconseguir un compte de resultats acceptable i alhora preservant una alta qualitat en les obres”.