eleccions a frança
Copríncep Macron
El Copríncep francès guanya en les presidencials amb un 58% dels vots davant d’una Marine Le Pen que aconsegueix un històric 42%
Emmanuel Macron va ser reelegit ahir president de França després d’imposar-se amb claredat en la segona volta de les presidencials a la ultradretana Marine Le Pen, que va firmar el seu millor resultat en unes eleccions, però va ser insuficient per accedir al poder.
El liberal, de 44 anys, va superar el 58% dels vots però va veure com s’evaporava la meitat de l’avantatge que fa cinc anys li va permetre guanyar la presidència, cosa que mostra les ferides obertes en un país per un període marcat per les crisis, des dels armilles grogues a la pandèmia.
Un altre signe inquietant és la baixa participació, amb una abstenció al voltant del 28%, la més alta en mig segle en una segona volta, només superada per les presidencials del 1969, marcades per la retirada de De Gaulle després de les revoltes estudiantils de l’any anterior i per una clara crida a l’abstenció de l’esquerra.
Modest
Conscient d’aquestes màcules, Macron es va mostrar modest en el seu discurs, pronunciat davant de la Torre Eiffel, on va arribar de la mà de la seva dona Brigitte i envoltat d’un grup de nens entre les notes de l’Himne a l’Alegria, el mateix himne europeu que va triar fa cinc anys davant del Museu de Louvre.
El president va limitar la cerimoniositat del 2017 i va reconèixer que el resultat d’ahir a la nit posa de manifest “un país ple de dubtes” i va prometre treballar per donar-hi una resposta.
Després d’assegurar que ha “deixat de ser el candidat d’un partit per convertir-se en el president de tots”, es va comprometre a “escoltar el silenci” dels abstencionistes i “la còlera” dels que van optar pel rival i va prometre obrir “una nova era” amb una “nova ambició”.
Als seus 53 anys i amb tres presidencials a l’esquena, la líder de l’extrema dreta, que havia assegurat que no es presentaria una quarta vegada, va ser menys contundent a la nit electoral i va afirmar als seus fidels que seguirà al capdavant del partit, almenys, per a les legislatives del juny vinent.
Le Pen va denunciar “mètodes deslleials” per apartar-la de l’Elisi, va considerar que el seu resultat “és una victòria en si mateixa”. Va defensar que les seves idees “han dominat” durant les eleccions, per la qual cosa va demanar un fort suport a l’Assemblea Nacional per “constituir un contrapoder a Macron”. “En aquesta derrota veig una forma d’esperança. Aquest resultat representa per als nostres dirigents i per als dirigents europeus un desafiament que no poden ignorar”, va assegurar Le Pen.
Va alertar del risc que el president tingui a les mans “tots els ressorts del poder”, cosa que, tradicionalment, tots els seus antecessors han aconseguit a les legislatives que segueixen les presidencials.
El mateix Macron va aconse-guir el 2017 una majoria absoluta àmplia, malgrat que el seu partit amb prou feines tenia uns mesos. Pel que fa als residents francesos 564 vots van ser per a Macron (59%) i Le Pen en va aconseguir 387 (40,7%) amb una taxa de participació del 40%.
XAVIERESPOT VALORA POSITIVAMENT LA REELECCIÓ
El cap de Govern va voler ahir transmetre un discurs de moderació sense amagar que el tarannà de Macron i aquest primer mandat que ha compaginat amb el càrrec de Copríncep han servit per demostrar que “hi ha unes coincidències i unes visions compartides que són enormes, no només des d’una perspectiva europea i ideològica en general, sinó que ens sentim identificats amb les seves polítiques”. Xavier Espot va deixar clar que hauria respectat un triomf de Le Pen, encara que va remarcar que Macron ha estat aquests darrers anys al costat del poble andorrà “donant tot el suport per superar la pandèmia i demostrant que té estima pel nostre país”. El líder taronja també va voler remarcar que la posició de França serà clau en aquesta fase “essencial que s’ha d’encarar pel que fa a l’acord d’associació”. Espot va celebrar la participació tot i el descens i va reiterar que des de la perspectiva andorrana els resultats “són satisfactoris. Com a Copríncep ha testimoniat ser un bon andorrà i amic del nostre país i sempre ha fet tot el possible per donar-nos suport”. Carles Enseñat, president del grup parlamentàri de DA assenyalava que la reelecció té una doble vessant positiva, el seu suport en la negociació d'Andorra amb l'acord amb Europa i que sigui un europeista convençut disposat a millorar la UE des de dins. Pere López, líder del PS, celebrava la victòria de Macron i especialment la derrota de Le Pen. “L’extrema dreta representa un risc per a la democràcia i la convivència, celebrem que en la segona volta no hagi guanyat l’extrema dreta”, assegurava el socialdemòcrata. Carles Naudi, president del Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos, valorava “el gran respecte que Macron va mostrar cap a les institucions andorranes”. Des de terceravia, Josep Pintat valorava de Macron que ja coneix la situació del Principat, “així que entenem que es mantindrà la bona sintonia”.