contractació

L'administració pública té un 10% més de treballadors interins que el 2020

L’Estat en té actualment 570 d’eventuals, dels quals 344 estan als centres escolars

L'edifici de Govern.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Andorra s’abona a la figura de l’interí. Actualment el nombre total de treballadors eventuals contractats per l’Estat arriba als 570. Això suposa un increment del 10%, respecte a les dades de finals del 2020, quan hi havia 518 empleats amb aquesta fórmula.

Entre els departaments que més interins acumulen segueix destacant el ministeri d’Educació, que contracta un total de 344 interins. És a dir, del total d’eventuals de l’administració pública andorrana, el 60% es troben als centres educatius. També destaca el ministeri d’Afers Socials, que dona feina a mig centenar d’interins, mentre que la resta de ministeris tenen xifres més modestes, com el de Funció Pública o Exteriors, que tenen 9 i 4 eventuals respectivament. Cal destacar que part d’aquest increment d’eventuals dintre de l’administració pública està vinculat a tasques relacionades amb la pandèmia de la Covid-19, tot i que no en tots els es pot relacionar l’eventualitat de les places amb la situació pandèmica. De fet, si es comparen les dades actuals amb les del 2019, quan hi havia 469 contractes eventuals, l’increment registrat ha estat del 21,5%. Cal tenir en compte, però, que just aquell any el nombre d’interins es va reduir en un 7% respecte al 2018 (505).

Dubtes del PS

En aquest sentit, des de les files socialdemòcrates han mostrat dubtes sobre aquest increment d’interins, tant el que s’ha registrat enguany com el que s’ha estat registrant en anys anteriors. Especialment volen saber quant de temps fa que es mantenen aquestes places ocupades per interins i si realment estan desenvolupant tasques eventuals o aquestes persones estan ocupant una plaça essencial i, en conseqüència, caldria donar a aquests treballadors una plaça fixa dins de l’Administració. Per aquest motiu, des del PS es critica la falta de planificació de l’actual executiu i asseguren que “la Covid no és una excusa per a tot”. A més, des de la formació vermella posen èmfasi a recordar que no totes les places d’interins que hi ha actualment estan vinculades a la pandèmia i que aquesta és una problemàtica que s’arrossega des de fa temps. Per aquest motiu, fonts del Partit Socialdemòcrata asseguren que estan treballant en diverses fórmules que inclouran en les esmenes de la llei de la funció pública. Entre aquestes possibilitats, afirmen que es plantegen introduir en el text legislatiu l’obligatorietat de convocar oposicions cada un període determinat de temps per tal d’evitar que la figura d’un interí es pugui eternitzar. Tanmateix, les mateixes fonts reconeixen que abans d’introduir cap esmena en aquest sentit cal realitzar un estudi de les necessitats que té l’Estat, ara i en un futur pròxim, i mesurar quines tasques requereixen treballadors fixes i quines poden ser dutes a termes per treballadors eventuals.

tracking