poder adquisitiu

Transport públic gratuït

El transport públic serà gratuït per ajudar la població amb la crisi

Un autobús al centre d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern farà gratuït el transport públic per a tota la població. És una de les iniciatives que s’inclourà en el paquet de mesures que prepara l’executiu per pal·liar l’impacte de la inflació i la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania arran de la guerra a Ucraïna i els efectes de la pandèmia, segons ha pogut saber el Diari. La mesura té una doble finalitat. D’una banda, ajudar econòmicament les famílies en un moment complex per la crisi derivada de la Covid però també per l’increment de preus a causa del conflicte bèl·lic, especialment pel que fa a la benzina. I de l’altra, fomentar l’ús del transport públic.

El que ha descartat l’executiu és una ajuda directa generalitzada per rebaixar el preu de la benzina, tal i com s’ha fet per exemple a Espanya amb l’aplicació d’un descompte de 20 cèntims el litre a càrrec de l’Estat. L’argument del Govern és que al Principat la benzina ja és més barata que als països veïns malgrat el fort increment de les darreres setmanes. Qui sí que volen seguir ajudant a mitigar aquest augment és els sectors que es guanyen la vida amb el transport. En aquest sentit, l’executiu està negociant amb transportistes i taxistes un increment de l’ajuda que ja reben ara. A mitjans de març el Govern va aprovar un increment en la devolució parcial dels impostos especials sobre els carburants de sis cèntims per litre i la voluntat és incrementar aquesta xifra.

Mesures transitòries

El paquet de mesures que vol tirar endavant el Govern encara no està tancat, ja que l’executiu vol negociar les accions amb la patronal. És per això que encara no han trascendit quines altres ajudes s’inclouran en el paquet. El cap de Govern, Xavier Espot, només va avançar en la darrera sessió parlamentària que una d’elles estarà vinculada als salaris. Concretament, Espot va apuntar que els salaris inferiors als 24.000 euros s’hauran de revaloritzar en funció de l’IPC.

La voluntat és que aquesta mesura perduri en el temps, per tal d’anar adequant els salaris de la població a la pujada dels preus del consum. Dit d’una altra manera, la voluntat és que l’acció es reculli a través d’una llei. No es farà el mateix, però, amb totes les ajudes, ja que algunes sí que seran transitòries. És el cas, per exemple, de les ajudes amb la benzina al sector del transport. Es desconeix encara què es farà en el cas del transport públic. La voluntat de l’executiu, segons el ministre responsable del transport públic, Jordi Gallardo, era fer-lo gratuït, de manera que l’acció podria quedar-se de manera fixa.

El líder de l’executiu també va detallar que el paquet també anirà orientat a pal·liar la pujada de preus dels aliments frescos o dels lloguers, tot i que no va precisar quines mesures s’aplicaran. Tot plegat s’ha d’acabar de tancar conjuntament amb la patronal en una reunió convocada per a aquesta setmana. El Govern vol trobar el concens amb els empresaris, per tal d’assegurar que les accions per ajudar a incrementar el poder adquisitiu de la ciutadania no tinguin un efecte contrari si escanyen massa les empreses, cosa que temen que podria derivar en acomiadaments.

MESURES

1 El transport públic serà gratuït

El Govern vol que el transport públic sigui gratuït per tal d’ajudar la població amb la crisi de preus, especialment el de la benzina, generada per la guerra.

2 ajudes amb la benzina a taxis i transportistes

L’executiu només ajudarà directament amb el preu de la benzina els sectors que la necessiten per treballar, com són els taxistes i els transportistes.

3 Els salaris baixos s’apujaran amb l’IPC

El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar al Consell General que els salaris inferiors a 24.000 euros s’hauran d’actualitzar amb l’IPC.

4 Algunes mesures seran permanents

Algunes de les mesures que planteja el Govern seran permanents, com ara la d’apujar els salaris inferiors de 24.000 amb l’IPC, i d’altres seran transitòries.

tracking