REGULACIÓ DE LA SALUT
Govern aplaca els col·legis per la cartera de serveis
La reunió entre l’executiu i els professionals calma els ànims encesos per l’aprovació de la cartera de serveis
El Govern ha calmat els neguits dels col·legis professionals sanitaris després de l’aprovació de la cartera de serveis. El cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Albert Font, i la secretària d’Estat Helena Mas es van reunir ahir amb les representants dels col·legis sanitaris en una trobada que totes dues parts van qualificar de “conciliadora”. Les representants sanitàries van valorar positivament que l’executiu entones un “mea culpa” i que estigui obert a negociar els punts de la cartera de serveis que no els semblen adequats. Amb tot, estan a l’expectativa de com evolucionen les negociacions i es mantenen fermes defensant el seu posicionament.
Per part de l’executiu, Espot va afirmar que la reunió es va fer amb un “tarannà cordial” i es va mostrar convençut que “arribarem a un acord”. Espot va reiterar que el Govern no té la voluntat de “fer marxa enrere perquè la cartera de serveis era un compromís”, però sí que va deixar la porta oberta a “fer les modificacions que calgui sempre que se’ns argumenti i justifiqui que els canvis són per millorar”.
La reunió també va servir per posar sobre la taula la necessitat que defensen els col·legis sanitaris d’aprovar primer la regulació específica de cada professió i abans d’abordar el document que estableix què és el que cobreix la sanitat pública. El Govern defensa que les dues coses es poden treballar de manera paral·lela i argumenta que la cartera de serveis és un reglament que és fàcilment modificable. En la trobada d’ahir, l’executiu ja va facilitar als col·legis un esborrany força avançat de la llei marc que regula les professions sanitàries i un model d’estructura de cada professió per tal que els col·legis puguin treballar el document i fer-ne el retorn amb les propostes que considerin adequades. Sobre la base d’aquests punts es treballaran els canvis de la cartera de serveis.
Durant la trobada no es va abordar cap aspecte concret de canvi, ja que cada professió té les seves especificitats però totes dues parts s’han emplaçat a noves reunions bilaterals per tal de treballar concretament les inquietuds de cada sector, especialment amb els metges, fisioterapeutes, logopedes i podòlegs. Els professionals confien que ara sí que se’ls escoltarà de veritat i recorden que quan el ja exministre de Salut Joan Martínez Benazet va anunciar l’aprovació de la cartera de serveis no s’havia consensuat amb els col·legis, tot i que el responsable de Salut en aquell moment va afirmar que sí. Aquesta va ser una de les qüestions que més els va enfadar.
La cartera de serveis es va aprovar a principi del mes d’abril i va generar enuig i malestar entre tots els col·legis sanitaris, que es van unir per alçar la seva veu en una roda de premsa conjunta. A parer dels metges, la cartera “limita les capacitats” que els dona la titulació restringint allò que poden prescriure als pacients en funció de l’especialitat de cada metge o que “buida de contingut” la figura del metge referent. Limitacions que, al seu parer, van contra la qualitat de l’atenció i apujaran la despesa. Fisioterapeutes i logopedes lamenten, per la seva banda, que la cartera incorpori un obstacle més en un circuit que ja era complex obligant a passar per un metge rehabilitador per renovar sessions. Tot plegat està obert a negociació, segons Espot, que va deixar clar que “el diàleg està obert”.
NEGOCIACIÓ
1 El ‘mea culpa’ de govern calma els col·legis
Les representants sanitàries valoren positivament el mea culpa del Govern i que estigui disposat a fer modificacions a la cartera de serveis.
2 La llei es treballa paral·lelament
La reunió també va servir per avançar en el treball de la llei marc de professions sanitàries. El Govern defensa que la llei i la cartera de serveis es poden treballar paral·lelament.
3 Reunions bilaterals per concretar
L’executiu es reunirà ara amb cada sector separadament per tal d’abordar els aspectes concrets que demanen canviar de la cartera de serveis.