El salari mínim s'incrementa als 1.200 euros al maig
El cap de Govern ha anunciat que un pla de mesures de 8 milions per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans
El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquesta tarda un pla de mesures per import de 8 milions d'euros per augmentar el poder adquisitiu de la població que inclou l'increment del salari mínim fins als 1.200 euros. Una pujada que representa un increment del 3,64% respecte als 1.157,87 euros actuals i que entrarà en vigor el pròxim 1 de maig "el gener del 2022 ja es va incrementar un 3,3%, és a dir de 1.121,47 euros a 1.157,87 euros. Ara es fa un segon increment a mitjans d'any del 3,64% perquè volem passar o assolir aquesta xifra 'psicològica' dels 1.200 euros", ha manifestat Espot. Amb aquesta aplicació, en quatre mesos, el Govern haurà augmentat un 7% el salari mínim, segons ha recalcat.
La pujada de salaris arribarà també a totes aquelles persones que percebin entre el salari mínim i el salari mitjà -fixat en 27.130,44 euros- que veuran revaloritzat el seu sou d'acord amb l'IPC tancat del 2021 és a dir el 3,3%, segons ha exposat el cap de Govern. Espot ha indicat que "s'aplicarà a aquells treballadors en els quals el seu empresari no hagi aplicat voluntàriament el gener d'aquest any, aquest increment" i en aquest cas serà necessari aprovar una llei per implementar la mesura, que no serà retroactiva, i que no es podrà aplicar fins que el text sigui validat pel Consell General. El Govern estima que aquesta millora salarial beneficiarà unes 24.500 persones.
Espot ha fet públiques les accions en una roda de premsa posterior a la reunió amb els agents econòmics i socials aquesta tarda convocada per informar de les mesures que s'aplicaran per augmentar el poder adquisitiu. En la compareixença han intervingut els ministres Judith Pallarés, que ha explicat la convocatòria de més ajuts al lloguer; Sílvia Calvó, que ha donat detalls del pla Renova especial amb una dotació d'1,5 milions per ajudar a les famílies a reduir les despeses energètica amb canvis de calefacció i de finestres; Ester Vilarrubla, per parlar de noves beques per a estudis superiors per un import de 450.000 euros; Jordi Gallardo per comentar la gratuïtat del transport públic durant 6 mesos; i Eric Jover per especificar la devolució parcial per als professionals dels impostos del carburant per compensar la pujada de preus i l'aplicació de l'IGI super reduït per a articles de primera necessitat, en consonància amb els països de l'entorn i que afecta per exemple articles d'higiene femenina. Espot ha afirmat que s'ha pres la decisió d'aplicar aquest paquet de mesures perquè "la Guerra ha provocat una escalada del preu de les matèries primeres i és imprescindible que el Govern estigui al costat de la ciutadania per pal·liar les economies familiars i el poder adquisitiu".
El titular de Finances, Eric Jover, ha assenyalat que l'aprovació d'aquestes mesures comportarà una revisió del marc pressupostari per incloure els 8 milions que costen aquestes accions. El ministre ha remarcat que aquest import es podria incloure com endeutament o amb una fòrmula mixta en funció de l'evolució dels ingressos de l'Estat i ha apuntat que les arques públiques poden recaptar més del que s'havia pressupostat perquè habitualment un increment de la inflació vol dir més recaptació d'impostos.
El cap de Govern ha remarcat que l'objectiu de l'executiu és consolidar el teixit econòmic i empresarial, la competitivitat salarial, la sostenibilitat econòmica i fomentar l'estalvi i la transició energètica, entre d'altres. Per aquest motiu, Espot ha destacat que "tots els ministeris s'han implicat en la recerca i ventall de mesures, algunes de les quals són transitòries i altres es quedaran".
La reunió amb els agents econòmics i socials ha comptat amb la presència del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el president de la CEA, Gerard Cadena, i el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, entre altres representants d'entitats.