manifest de l'1 de maig
Reivindicació de millores salarials i d'un accés digne a l'habitatge
Els sindicats denuncien que les condicions de vida de la meitat de la població “freguen la pobresa i la precarietat”
Els sindicats van fer públic ahir el manifest que es llegirà abans de l’inici de la manifestació del Dia del treballador, l’1 de maig vinent, en un acte que començarà a dos quarts de dotze del migdia a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany. Així, la missiva, que pren per nom “en defensa d’una vida digna, justa i solidària a tota la ciutadania d’Andorra”, denuncia que les condicions de vida de més de la meitat de la població del país “freguen la pobresa i la precarietat”, i que totes les famílies que es veuen abocades al pluritreball es mereixen “una remuneració justa mitjançant la política inclusiva”.
Així mateix, els sindicats consideren que més del 60% de la ciutadania en edat de votar no té dret a fer-ho tot i que “és part imprescindible que fa créixer el país amb el seu esforç i dedicació”, i per això reclamen que tothom que “ha cotitzat i cotitzarà a Andorra ha de poder decidir”.
En aquesta línia, els sindicats defensen que tota la ciutadania que aporta a la societat ha de ser considerada “ciutadà de ple dret” i gaudir d’una vida digna. Per això, rebutgen l’abús d’autoritat i la vulneració dels drets, a més de la perllongació de l’edat de jubilació “si ha de comportar tenir una pensió igual o inferior a la que avui tenen els nostres pensionistes, que han de demanar ajudes constantment per poder viure i subsistir”. Apunten que cal “apujar les cotitzacions per equilibrar les despeses”.
Amb la missiva els sindicats insisteixen en la igualtat de dret de totes les persones del país tant del sector públic com del privat. Així mateix, denuncien la gestió en polítiques d’habitatge que, segons afirmen, “està portant la ciutadania a la pobresa i la incapacitat d’assumir un lloguer o a adquirir un habitatge en propietat, així com a la vulneració del dret constitucional a un habitatge digne”.
El manifest fet públic pels convocants de la manifestació finalitza amb la demanda al Consell General de “reformar les lleis necessàries perquè tothom pugui accedir a un habitatge digne en consonància amb els salaris”, a l’executiu a “prendre mesures que lluitin per l’equitat entre la ciutadania” i a totes les persones que aporten al país “a no abaixar el cap, no tenir por i no callar”.