El Govern ampliarà les reserves internacionals en uns 125 milions
Es vol fer “a curt termini” amb els bancs centrals de França i els Països Baixos
El Govern va aprovar ahir un nou reglament per tal de gestionar les reserves internacionals que el país té actualment. “Tot i que la legislació vigent ja ens donava marge, vàrem considerar necessari crear un paraigua general per gestionar aquestes reserves”, va explicar el ministre de Finances, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.
El text determina el funcionament i la gestió per part de l’Estat de les futures reserves financeres internacionals. A més, s’especifica que la seva gestió quedarà delegada a una comissió gestora tècnica que presidirà Jover, prèvia fiscalització de la Intervenció General. Pel que fa a la composició d’aquesta comissió, estarà integrada per cinc membres: el ministre encarregat de les finances com a president, el director general de l’AFA, que actua com a vicepresident, i tres vocals (dos dels quals designats pel Govern i un designat pel consell d’administració de l’AFA).
Més resiliència
L’executiu té entre cella i cella augmentar les seves reserves fora del Principat per tal d’arribar al 12% del PIB, tal com va recomanar el Fons Monetari Internacional (FMI) en la seva visita a Andorra d’ara fa unes setmanes. L’FMI va demanar, en les seves conclusions inicials, que es tinguessin aquestes reserves per “augmentar la resiliència del país”. Una recomanació que, com va detallar Jover, era a “mitjà termini”, però que el Govern vol fer “com abans millor”. Per aquest motiu, el ministre va apuntar que s’està negociant amb el Banc Central de França i amb el dels Països Baixos per assolir en reserves aquests 340 milions d’euros, una quantitat que suposa el 12% del PIB.
Fins ara, Andorra, com a membre de l’FMI té en drets especials de GIR (DEG) –la moneda pròpia de l’organisme– una reserva de 114 milions d’euros. A més, l’executiu va decidir obrir una posició per valor de 100 milions d’euros al Banc Central espanyol, que deixava les reserves internacionals en 214 milions, fet que representa el 8% del PIB andorrà. Això implica que aquestes noves reserves que s’estan negociant seran de prop de 125 milions, tot i que el Jover no va descartar que la xifra fos superior.
+
Noves quotes generals
L’executiu va aprovar ahir 1.200 autoritzacions noves en la quota genera d’Immigració, de les quals 936 són amb permís de residència i 264 per treball fronterer. A més, també es va aprovar una nova quota general de treball per compte propi que donarà 250 autoritzacions noves.
Renovació tecnològica
El consell de ministres va aprovar la licitació del concurs per al subministrament de maquinari i programari per a la renovació i ampliació de la Infraestructura tecnològica de Govern. La licitació permetrà la renovació completa de la infraestructura de la xarxa o la renovació de llicències de programari intern.
Senyals de circulació
L’empresa Multiserveis Co-Príncep va ser la guanyadora del concurs per al subministrament de senyals de circulació de les carreteres generals i d’orientació de rutes ciclistes. En total, l’empresa rebra 60.000 euros per a la realització dels serveis.
Protecció de dades
El Govern també va aprovar ahir ratificar el protocol d’esmena al Conveni per a la protecció de les persones respecte del processament d’automatitzat de les dades de caràcter general. Abans de ratificar-lo, va ser necessària l’aprovació de la Llei 29/2021 qualificada de protecció de dades i, ara que ja està en vigor, Andorra es va poder convertir en el divuitè país a ratificar aquest protocol que ha estat signat per una quarantena d’Estats.
ELS CONTACTES DE POSITIUS DE COVID SENSE SÍMPTOMES NO S'HAURAN DE CONFINAR
El Govern va aprovar ahir una modificació de les mesures sanitàries relatives als confinaments de contactes de positius. D’ara endavant, aquelles persones que siguin contacte d’un positiu i que no tinguin símptomes ja no hauran de confinar-se ni fer vigilància passiva. Per als contactes que notin símptomes compatibles amb la malaltia el protocol es manté com fins ara. És a dir, aquestes persones han de sotmetre’s a un test ràpid d’antígens en una entitat autoritzada i en cas que doni negatiu fer-se una TMA. Si la prova és negativa han de seguir les recomanacions de vigilància passiva durant set dies. Segons va informar Jover, l’impacte de la pandèmia es manté en xifres similars a les de les darreres setmanes amb la detecció de 336 contagiats des de dimecres passat, deixant els casos actius de covid en 507, una desena menys des de l’última actualització de les dades.