poder adquisitiu

L'augment salarial costarà 16 milions a les empreses

La CEA xifra l’impacte econòmic de l’augment de sous anunciat per l’executiu i demana mesures que ajudin a fer front a “l’increment de costos estructurals”

Iago Andreu i Gabriel Ubach després del programa 'L'última paraula'.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els empresaris ja saben quant s’hauran de rascar la butxaca per fer front al paquet de mesures aprovat a principi de setmana per l’executiu. Segons el director gerent de la CEA, Iago Andreu, la pujada salarial suposarà a les empreses 16 milions d’euros. “Són les empreses les que més es rasquen les butxaques en aquest país, no les famílies”, va assegurar el responsable de la CEA. De fet, Andreu va lamentar, al programa L’última paraula, de Diari TV, que el paquet de mesures no preveiés “l’augment de costos estructurals” que estan patint les empreses. “Aquest augment de preus que estem vivint també l’estan patint els empresaris”, va assegurar Andreu, que considera que “els sindicats poden estar raonablement satisfets amb el que va anunciar el Govern”.

Habitatge i salaris

Andreu va debatre sobre l’augment del cost de la vida a l’espai de Diari TV amb el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, amb una visió clarament contraposada sobre les mesures del Govern. “Les mesures són clarament insuficients, els problemes que tenim ara no són puntuals, sinó que són uns problemes estructurals del país”, va expressar. A més, Ubach va considerar que “l’impacte directe sobre els treballadors és molt reduït; cal parlar del com els preus dels lloguers impedeixen que les persones tinguin un poder adquisitiu suficient per viure dignament”.

El secretari general de l’USdA va estendre la mà a la patronal per obrir un diàleg per seguir aprofundint en les mesures que calen aplicar per seguir fent front a la inflació. Així i tot, Ubach va lamentar que “el Govern mai compti amb nosaltres i que només consulti a la patronal les mesures a aplicar”, una idea que Andreu no compartia perquè “aquestes mesures no són les nostres, només afecten el col·lectiu de treballadors”, va afirmar el responsable de la CEA, que al mateix temps va recordar que “si s’han aplicat aquestes mesures és perquè el nostre president va obrir el debat públicament”. Tant Ubach com Andreu van aprofitar el debat per llançar noves propostes –algunes encara per definir– amb relació, especialment, a la problemàtica de l’habitatge, però també sobre una nova possible pujada de salaris.

Pel que fa a l’habitatge, des de l’USdA es va demanar que es bonifiquessin tots aquells propietaris que fixessin els lloguers per sota dels 700 euros, mentre que es penalitzi aquells que superin aquest llindar. “Les nostres propostes es poden aplicar en un període de sis mesos amb resultat a curt termini”, va afirmar Ubach, tot i que no les va detallar. Per contra, des de la CEA es va lamentar que es tornessin a congelar els preus de tots els lloguers i es va demanar a Govern que flexibilitzés la mesura, permetent que els lloguers de més de 900 euros es puguin apujar. A més, també es va insistir en la necessitat de reduir les taxes comunals sobre els béns i immobles que, segons Andreu, són “injustes”. On sí que van coincidir sindicat i patronal va ser a veure amb bons ulls la creació d’oferta pública d’habitatge. “On veig que estem d’acord és que veiem més beneficis que no pas riscos en la creació de vivendes públiques, tot i la visió del ministre”, va assenyalar Andreu, que va lamentar la posició de l’executiu en aquesta qüestió. Pel que fa a una nova pujada de salaris, Gabriel Ubach va tornar a reclamar que l’increment anunciat a principi de setmana és insuficient i va remarcar que “ja fa anys que els salaris haurien d’estar indexats per llei a l’IPC”. Per contra, Iago Andreu va insistir que “ja hi ha hagut molts empresaris que al gener van apujar els salaris als treballadors amb l’objectiu de fidelitzar-los”. Així i tot, Andreu va explicar que la visió de la CEA era que “nosaltres enteníem que calia agafar com a referència la inflació subjacent, on no és té en compte el preu de l’energia i dels carburants, perquè entenem que ja hi ha mesures que volen pal·liar aquesta inflació”.

tracking