jornada de sensibilització de l'acb, el bc morabanc i govern
Pugen els casos d'assetjament escolar
Educació ha augmentat la capacitat per detectar-los. El ciberbullying és la tipologia que més creix entre els menors
Els casos d’assetjament entre menors s’incrementaran en el balanç que es faci a final de curs. Ho va assegurar ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que va justificar aquest augment en el fet que “són més capaços de denunciar-lo i nosaltres més capaços de rebre aquesta denúncia”. Vilarrubla ho va explicar ahir en el marc d’una jornada contra el bullying organitzada per l’ACB, el BC MoraBanc i el Govern que va aplegar 1.050 alumnes al Poliesportiu d’Andorra. La ministra va precisar que el motiu del creixement de les xifres no és només que puguin estar augmentat els casos d’assetjament, sinó la capacitat per detectar-los per les accions que s’implementen, i va assenyalar que la tipologia que més creix “és el ciberassetjament i és més difícil de detectar-lo, perquè es pot fer de forma més anònima, més oculta i des de qualsevol lloc”.
La ministra va comentar que per combatre aquesta tipologia d’assetjament per les xarxes es van fer tallers conjuntament amb Andorra Telecom perquè cada vegada hi ha més accés a les noves tecnologies, “i hem d’estar molt atents perquè sigui una eina que per molt positiva que sigui no es faci servir amb un mal ús”.
Vilarrubla va insistir que el més important és el treball que es fa “perquè aflorin més els casos d’assetjament que existeixen”, perquè les estadístiques internacionals diuen que n’hi ha, “i hem de ser capaços de treballar amb els joves per trencar el silenci, per empoderar-los perquè ho diguin quan veuen que un company està patint o pot patir una situació d’assetjament”.
I va augurar que pujaran les denúncies per la feina que s’està fent des de les escoles amb formacions als docents i a les famílies, “perquè tothom estigui molt atent a aquests missatges que de vegades passen inadvertits perquè pensem que és un petit conflicte però pot ser un primer indicador que hi ha un assetjament”.
La titular d’Educació va comentar que després de la pandèmia s’ha notat que entre els escolars “hi ha més agressivitat, estan més sensibles a qualsevol cosa que pot passar i per situacions que abans no provocaven conflicte ara salten més ràpidament”. I va ressaltar que des del món de la docència ja se sabia que calia estar més atents a la nova situació i per això s’han aplicat accions per treballar les emocions, la fusió de grup i el diàleg amb activitats tant dins com fora de l’aula.
Vilarrubla va destacar que els protocols quan es detecta un cas de bullying funcionen i es resolen i “el que costa més és que la gent sigui conscient que allò pot ser un cas d’assetjament, tant per part dels alumnes com de les famílies i dels docents”. I va recalcar el paper que té l’escola per ser l’hàbitat on els infants i joves passen moltes hores per observar i crear llaços de confiança que faciliten que un alumne digui el que li està passant.
La jornada Actuem contra el bullying va comptar amb la participació d’escolars de primera i segona ensenyança de tots els sistemes educatius al Poliesportiu d’Andorra. La ministra va celebrar que es pogués fer la trobada després de dos anys, ja que l’anterior es va fer una setmana abans del confinament, i va destacar la importància d’actes com aquest en què els alumnes tenen l’oportunitat d’escoltar diverses vivències.
POSA'T A LA SEVA PELL
Corria el 2 de març del 2020 quan el Poliesportiu d’Andorra va acollir per primer cop la campanya Actuem contra el bullying, promoguda per l’ACB, i que va recórrer diverses de les ciutats on hi ha equips de la Lliga Endesa. Ahir, més de dos anys i una pandèmia després, la campanya es va reprendre on tot va acabar, al Poliesportiu, on més d’un miler d’alumnes d’entre 12 i 14 anys de tots els sistemes educatius van viure una jornada per dir-li no a l’assetjament a l’acte de l’ACB amb la col·laboració del MoraBanc Andorra i el Govern. Els parlaments inicials van ser de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que cridava a l’empoderament dels joves contra l’assetjament, i del president de l’ACB, Antonio Martín, que animava a escoltar el relats dels convidats perquè “pot fer entendre als joves que l’assetjament és una xacra totalment prescindible que no aporta res”. L’aler-pivot del MoraBanc Andorra Nacho Llovet va ser el primer a intervenir just abans que ho fes el pilot Albert Llovera, que destacava l’evolució que hi ha hagut en els últims anys exemplificant-ho en el fet que “ara tenim companys que ens donen suport i no xivatos”. També va participar a la xerrada Lucila Pascua, exjugadora i actual presidenta de l’Associació de Jugadores de Bàsquet, que va fer èmfasi que els joves espectadors passius de l’assetjament no tolerin els actes d’assetjament que es fan als altres infants. Però el testimoni més impactant va ser el de David Aguilar, Hand Solo, que va explicar en primera persona com va patir assetjament quan era jove per haver nascut amb una deficiència al braç dret amb insults com “puto manco”, i com va refugiar-se en les peces de LEGO per tal de poder superar-ho i tirar endavant. L’acte va acabar amb l’aplaudiment eixordador del miler de joves que omplien el Poliesportiu, i amb molts d’aquests infants posant-se una calcomania d’Actuem contra el bullying per complir, mai millor dit, l’eslògan que té la campanya en aquesta represa, Posa’t a la seva pell.