poder adquisitiu

Satisfacció a mitges amb les mesures

Els sectors creuen que els ajuts econòmics de Govern “estan bé, però es queden curts”

Govern va presentar les mesures dimarts.DdA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El paquet de mesures que Govern va anunciar dimarts amb la finalitat de millorar el poder adquisitiu de la població no acaba de convèncer els sectors afectats. Si bé és cert que valoren la voluntat de l’executiu, consideren que les ajudes són insuficients perquè afecten un petit percentatge de la població i, al cap i a la fi, no ataquen els problemes estructurals del país.

El pla de xoc, que costarà vuit milions d’euros al Govern, és un projecte “transversal” que compta amb diverses mesures. La principal és l’augment del salari mínim interprofessional a 1.200 euros en 12 pagues, una xifra que encara queda lluny de la de França, on és de 1.600 euros, però que supera el d’Espanya, que se situa en 1.166. A més, el sou dels treballadors que cobrin entre el salari mínim i un màxim de 27.130 euros anuals gaudiran d’un increment a la nòmina del 3,3% gràcies a l’IPC. També les pensions contributives de jubilació, invalidesa i viduïtat s’incrementaran un 3,6% quan l’import sigui inferior al salari mínim i es tingui una contribució d’almenys 25 anys. Així, la Federació d’Associacions de Gent Gran opina que l’ajuda “es queda curta” i que “no soluciona els problemes de fons”.

Les accions també suposaran una reducció de l’IGI que s’aplica als bolquers i als productes d’higiene personal i íntima femenina, que baixa del 4,5% actual a l’1%. Des de les associacions feministes celebren aquest pas endavant, però defensen que productes com les compreses o tampons són “de primera necessitat” i que haurien de ser gratuïts. Quant al major abast de les beques educatives, les famílies donen la benvinguda als ajuts.

Una altra mesura important és la gratuïtat del transport públic per a tots els residents del país. En aquest cas, aquesta iniciativa preocupa les concessionàries del servei, que esperen no veure afectades les seves finances. També en l’àmbit del transport l’executiu aportarà ajuts per pal·liar l’augment dels preus, però amb un límit de litres anuals que, en el cas dels taxistes, es considera “irrisori”. Qui no està gens satisfet són els propietaris d’immobles, que critiquen la congelació dels lloguers. Defensen que l’increment del preu de compra s’ha de reflectir en els arrendaments.

Les reaccions

Augment de pensions

La gent gran suspèn la mesura de les pesions

El president de la Federació d'Associacions de la Gent Gran (FAGG), Fèlix Zapatero, creu que l’augment de les pensions “és una notícia positiva, però es queda curta”. La puntua amb un 4 sobre 10 perquè la mesura afecta només els que hagin cotitzat al país un mínim de 25 anys i percebin una pensió per sota dels 1.200 euros. A més, creu que “no ataca els problemes reals i estructurals, com l’habitatge i l’encariment de la vida”.

Higiene femenina

Les associacions celebren la reducció de l'IGI

Les associacions feministes celebren la reducció de l’IGI en els productes d’higiene femenina, com ara compreses i tampons, que passa del 4,5% actual a l’1%. La integrant d’Acció Feminista Antònia Escoda sosté que es tracta d’una mesura molt positiva “si partim de l’aberració del que és la taxa rosa”. Ara bé, assegura que encara queda molt camí i, de fet, reivindica que “hi ha algunes coses que directament haurien de ser gratis”. En aquest sentit, destaca que cal fer un canvi de visió i entendre que “no és un producte de luxe, sinó de primera necessitat, ja que no és una cosa que no pots no utilitzar”. En aquest mateix sentit, la presidenta de l’Associació de Dones, Mònica Codina, aplaudeix la reducció de l’IGI, ja que “és una despesa important en l’àmbit femení, tot matisant que “a altres països es fa des de fa molt temps”

Transport públic

Autobusos Nadal i Coopalsa resten a l'expectativa

Les empreses concessionàries del transport públic resten a l’expectativa de veure com es concreta la mesura del transport públic gratuït per a tots els residents. Si bé és cert que valoren positivament qualsevol impuls que promogui l’ús del transport públic, temen que afecti les seves finances. Tant el gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, com el director general d’Autobusos Nadal, Bartomeu Gabriel, lamenten haver-se assabentat de la mesura pels mitjans i desconeixen com es farà la compensació. Així mateix, Dallerès assegura que “qualsevol mesura que limiti l’increment del preu del carburant és benvinguda”. D’altra banda, els dos responsables de les concessionàries lamenten que encara no se’ls hagin compensat les pèrdues de l’abonament dels 30 euros. En aquest sentit, Gabriel va apuntar que “primer cal tancar els altres fronts oberts i solucionar-los”.

Reducció carburants

Els taxistes creuen que el límit anual és insuficient

El president de l’Associació de Taxistes, Marcio Pereira, ha expressat que estan “contents” que els retornin set cèntims per litre, però considera que el límit anual dels 2.500 litres és “irrisori” perquè només els cobreix uns tres mesos. Per això, demana que s’elimini el consum màxim o, almenys, que s’augmenti als 10.000 litres. Indica que “la pujada dels preus ha estat una exageració” i que el cost dels carburants suposa el 50% de les despeses d’un taxista. En aquest sentit, recorda que no poden repercutir l’increment al client i que l’han d’assumir els taxistes íntegrament. Per la seva banda, el president de l’Associació d’Importadors d’Aliments i Begudes, Miquel Armengol, apunta que “una ajuda per amortir l’augment dels carburants no deixa de ser una ajuda”, malgrat que la considera insuficient.

Congelar el lloguer

Els propietaris, en contra de la congelació

Des de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Antoni Bea opina que “acumulem molts anys amb problemes estructurals en aquest sector, però la solució no passa per congelar els lloguers”. Assegura que la gent “ja no vol invertir a Andorra en lloguer perquè la rendibilitat és molt “justa”. En aquest sentit, alerta que el cost de la construcció ha pujat uns 300 euros el metre quadrat i que, en conseqüència, el preu del lloguer ho ha de reflectir. Apunta que “el problema real és que hi ha una diferència important entre els salaris de la gent i el cost dels lloguers”.

Més beques escolars

Les mares i pares agraeixen el major abast de les beques

L’augment de les beques a l’educació obligatòria i superior s’ha rebut amb satisfacció. La presidenta de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Escola andorrana, Susagna Venable, alerta que “estem en una època complicada” i, per tant, “totes les ajudes que necessiten les famílies són benvingudes”. Així mateix, celebra el transport públic gratuït.

tracking