visita de la consellera catalana d'acció climàtica

La Cerdanya seguirà enviant deixalles al forn incinerador

El Govern formalitza un conveni amb l’Institut de recerca i tecnologia agroalimentàries

Calvó i Jordà es van reunir ahir.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya van compartir ahir la “voluntat de reforçar la cooperació en la gestió de residus i continuar treballant en la mateixa dinàmica satisfactòria que hem portat fins ara”, segons va detallar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, després de reunir-se amb la consellera catalana d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura.

Així doncs, l’executiu preveu seguir rebent i cremant brossa de la Cerdanya a la planta de tractament de residus de la Comella, tal com ho ha fet fins ara. En el marc d’aquesta cooperació, Calvó va recordar que Andorra també exporta el 70 per cent de la brossa que genera a gestors autoritzats a Catalunya, uns percentatges que s’han mantingut en els darrers anys, segons va indicar la ministra, perquè el Principat “no té capacitat de tractar determinats residus, com ara el vidre, perquè no té ni el volum ni les empreses de tractament adequades”, i va sostenir que per aquest motiu “se seguirà mantenint”.

En aquest sentit, Jordà va apuntar que ahir van mantenir una reunió “política”, “trobant les sinergies que, sens dubte, hi són” i que, a partir d’ara, cal “aterrar tot això tècnicament”. Per aquest motiu, les dues es van instar a reunir-se en les pròximes setmanes amb els directors del ministeri i de la conselleria per detallar els projectes.

Però la visita no es va limitar al tema de la gestió dels residus, sinó que les dues mandatàries van abordar molts altres temes que ocupen el ministeri andorrà i la conselleria catalana que, a ulls de Jordà, són “gairebé calcats, amb uns reptes que van més enllà de Catalunya i Andorra, però també calcats davant l’emergència climàtica”. Precisament, les dues responsables van tractar temes energètics a fi de col·laborar en el repte del canvi climàtic, que tots dos països comparteixen. Així, la consellera catalana va sostenir que “tot allò que puguem compartir em sembla un encert. L’aire i l’escalfament global no entenen de fronteres”.

L’agricultura i la meteorologia també van ocupar la jornada. D’una banda, es va comentar la previsió de formalitzar un conveni amb els serveis meteorològics de la Generalitat i d’Andorra. D’altra banda, en el marc de la ramaderia i l’agricultura, es va procedir a la signatura del conveni amb l’Institut de recerca i tecnologia agroalimentàries per “formalitzar el suport tècnic que presta l’IRTA al ministeri en matèria agrícola i benestar animal”, va comentar Calvó.

En definitiva, la trobada va servir per intercanviar punts de vista i deixar palesa la voluntat de tots dos departaments de cooperar. Jordà va destacar l’intercanvi d’informació, que permetrà “copiar les bones idees que teniu al vostre Govern. No cal inventar, el temps requereix ser molt àgils i eficients”. Jordà va destacar que Andorra compta amb una Llei de transició energètica que podria inspirar la llei catalana, que està previst que es presenti al Parlament l’any que ve.

La trobada s’emmarca en la visita que va fer el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al cap de Govern, Xavier Espot, en què es va acordar anar celebrant reunions bilaterals entre les conselleries i els ministeris per tractar projectes en comú.

PUNTS

-Gestió de residus

Andorra i Catalunya preveuen reforçar la cooperació en la gestió de residus. Calvó sosté la voluntat de seguir treballant en la mateixa dinàmica.

-Agricultura i ramaderia

Andorra va formalitzar un conveni amb l’Institut de recerca i tecnologia agroalimentàries.

-Meteorologia

Es va acordar formalitzar un conveni a l’entorn dels serveis meteorològics de la Generalitat i d’Andorra.

-Transició energètica

Tant Calvó com Jordà van dir que la transició energètica és un repte cabdal per a tots dos territoris. Catalunya podria emmirallar-se en la llei d’Andorra.

tracking