moviment natural de la població
Les dones d'Andorra són les que tenen menys fills a Europa
Les dones residents al Principat, amb 32,98 anys, són les que més tard tenen el primer fill a la totalitat del continent
Les dones residents a Andorra estan a la cua d’Europa respecte a l’edat en què tenen el seu primer fill. Segons les dades estadístiques del moviment natural de la població del Principat corresponents al 2021, l’edat mitjana en què les dones residents al Principat tenen el seu primer fill es va situar aquell exercici en els 32,98 anys. És l’edat més alta de tot el continent, segons les dades de l’Eurostat, l’Oficina d’Estadística de la Unió Europa, que situa la mitjana dels 27 països membres en els 31 anys. Respecte als països veïns, les dones catalanes tenen el seu primer fill als 32,4 anys, les espanyoles als 32,3 anys, les franceses als 30,8 anys i les portugueses als 31,6 anys. Irlanda, amb una mitjana de 32,6 anys, és el segon país d’Europa en què les dones tenen el primer fill amb una edat més tardana, mentre que a l’Adzerbaijan hi ha les mares més matineres del continent amb una mitjana d’edat de 25,6 anys.
Dins del mateix Principat, les dones amb nacionalitat andorrana tenen el seu primer fill als 32,59 anys de mitjana. Les portugueses són mares per primer cop als 32,63 anys, les espanyoles ho són als 33,49 anys i les franceses ho són als 34,71 anys.
D’altra banda, el Principat també està a la cua d’Europa respecte al nombre de fills per mare. Així, l’indicador conjuntural de fecunditat, és a dir, la mitjana de fills per dones en edat fèrtil (dels 15 als 49 anys), se situava al Principat a finals del 2021 en el 0,97. Una xifra que es redueix any rere any i que, a tall d’exemple, l’any 2014 era d’1,25. Espanya, amb 1,1 fills per dona, és un dels països del continent que més s’apropa a la taxa andorrana. La mitjana de la Unió Europea dels 27 és d’1,56 fills per dona i destaca per tenir un indicador conjuntural de fertilitat alt estats com França (1,8). A Catalunya l’indicador conjuntural de fecunditat és de l’1,29, mentre que a Portugal se situa en l’1,4.
Al Principat, les dones amb nacionalitat andorrana tenen un indicador conjuntural de fecundidat que se situa en el 0,77. Aquest índex és de l’1,16 entre les portugueses, de l’1,31 entre les espanyoles i de l’1,12 entre les franceses.
L’estructura immigratòria del Principat condiciona per si mateixa bona part d’aquests indicadors. Cal tenir en compte que Andorra és un país amb molta immigració, i on es ve principalment a treballar. Això fa que les taxes d’ocupació femenina siguin molt altes i això, evidentment, repercuteix en les dades sobre naixements. D’aquesta manera, d’una banda, les dones són més reticents a tenir fills, ja que no els ho facilita la carrera laboral, i moltes només fan el pas quan ja es troben amb una certa estabilitat econòmica.
I a diferència del que passa en altres estats d’Europa, com França o els països nòrdics, no existeixen ajudes importants per part del Govern quan es tenen fills i hi ha una manca de suport institucional al darrere de les famílies. Tampoc és fàcil, o més aviat és complicat, compaginar la vida laboral amb la familiar.
L'ESPERANÇA DE VIDA, DE 77,02 ANYS DE MITJANA, ÉS UNA DE LES BAIXES
El Principat és un dels països europeus amb una de les esperances de vida més baixes quan es compara amb els estats que formen la Unió Europea i el Regne Unit. La mitjana del club de Brussel·les és de 80,4 anys (s’inclouen tant homes com dones), mentre que la del Principat és de 77,02. Només hi ha un país amb una esperança de vida més baixa. Es tracta de Bulgària, que amb 75,1 anys és el país d’Europa on les persones moren de mitjana més joves. A la banda alta es troben Noruega (83,3 anys), Suïssa (83,1 anys), Islàndia (83,1 anys), Irlanda (82,6) i Espanya (82,4). En el cas andorrà, un cop analitzades les dades, es troba una explicació clara de la baixa esperança de vida. Els residents portuguesos tenen una edat mitjana de defunció molt baixa, 64,7 anys, perquè molts d’ells quan es jubilen marxen al seu país. Altres col·lectius, com l’espanyol, també ho fan però en menor mesura. Respecte a la diferència entre homes i dones, l’esperança de vida entre els residents al Principat és de 73,6 anys mentre que la de les residents és de 80,96. A la UE els homes viuen de mitjana 77,5 anys i les dones 83,2.