mesures de xoc

Registre obligatori per fer ús del bus de manera gratuïta

Els usuaris que vulguin utilitzar el transport públic a cost zero hauran de recollir l’abonament mensual o descarregar-se’l a l’app MOU_T_B

Bus taronja transport coopalsa

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, va informar ahir que un cop entri en vigor la mesura de gratuïtat del transport públic, els usuaris que en vulguin fer ús s’hauran d’identificar. “Tot i que sigui gratuït, caldrà un títol per accedir al mitjà de transport i s’haurà de fer una validació”, va fer saber Bartolomé. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Economia va informar que el mecanisme per fer-ho serà l’abonament mensual i que, com ara, s’haurà d’adquirir igualment de manera física o digital. La diferència, però, és que en aquest cas no s’haurà de pagar, ja que se’n farà càrrec el Govern. “Les companyies no deixaran de cobrar els 30 euros”, va assegurar Bartolomé. “Estem acabant de determinar la fórmula. Hem de decidir on es podrà recollir”, va relatar, tot indicant que “ara es pot aconseguir a través de l’estació d’autobusos o a través de l’aplicació MOU_T_B, i que intentarien que això es mantingués en la mesura del possible per no alterar gaire els hàbits dels usuaris”. En aquest sentit, Bartolomé va avançar que l’assumpte estarà tancat ens pocs dies i que l’executiu ja s’ha posat en contacte amb el desenvolupador de l’aplicació mòbil. “No caldrà una aplicació nova. Només s’ha de modificar l’existent perquè l’usuari no hagi d’introduir les dades de pagament”, va indicar en relació amb l’app de FEDA. Per altra banda, també va anunciar que el bitllet senzill de pagament continuarà existint.

L’objectiu d’aquest registre, tal com ja van indicar els gerents de les operadores de bus dimarts de la setmana passada, és que, tot i el cost zero, tant Coopalsa com Autocars Nadal i Govern necessiten disposar d’unes estadístiques i unes valoracions que els permetin fer, al llarg del mes, un recompte final de quanta gent n’ha fet ús. Amb relació a aquest tema, els portaveus de les dues companyies, Gabriel Dallerès i Bartumeu Gabriel, es mostraven la setmana passada reticents amb la iniciativa del Govern, ja que consideren prioritari que l’executiu estabilitzi primer els deutes que tenen relacionats amb l’equilibri econòmic del segon any de concessió i els abonaments de 30 euros.

Aquesta mesura que va anunciar el Govern dilluns de la setmana passada té l’objectiu de pal·liar l’impacte de la inflació i la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania arran de la guerra a Ucraïna i també a causa dels efectes de la pandèmia derivada de la covid.

LA MAJORIA ASSEGURA QUE ES PODEN AMPLIAR LES MESURES

Els partits de la majoria coincideixen que la xifra d’assistents a la manifestació de diumenge va ser significativa de la situació complexa està vivint la ciutadania. Des de Demòcrates, Carles Enseñat va assegurar que “òbviament la situació que està vivint el món ens interpel·la a tots, no només els que van sortir sinó també els que es van quedar a casa”, motiu pel qual “es va fer el paquet de mesures perquè som conscients d’aquest neguit”. Tant el partit demòcrata com el liberal remarquen que “aquest paquet ni molt menys és una cosa tancada; s’ha d’anar seguint l’evolució i s’ha de fer tot el possible per aturar la inflació galopant”, va afirmar el liberal Marc Magallon. De fet, Enseñat va asseverar que “estem a l’espera de la resposta de sindicats i patronal, però cal veure quines de les mesures que ens proposen són assumibles”. Per contra, des de terceravia Josep Pintat va demanar una “liberalització de l’Estat perquè aquí tothom parla de mesures però del que es tracta és que l’economia tiri endavant”. D’altra banda, Pere López, president del Partit Socialdemòcrata, va assegurar ahir que “el Govern viu d’esquena a la gent” i va tornar a demanar un avançament electoral. De fet, des del PS es va assegurar que “si el Govern no sap solucionar el problema que faci un pas al costat i que deixi pas als que en saben”.

Un autobús a Andorra la Vella.

tracking