comunicació

Reporters Sense Fronteres col·loca Andorra al lloc 53 al rànquing de llibertat de premsa

Classificació dels països al mapa d'RSF.RSF

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’organització internacional Reporters Sense Fronteres (RSF) ha col·locat Andorra a la posició 53 a la classificació mundial de llibertat de premsa 2022, que classifica els països de millor a pitjor en el nou índex internacional de llibertat de premsa. El Principat es troba per sota de França, que ha assolit la 26a posició, Espanya, que es troba en la 32a, i Portugal, situat en la 7a posició.

El país ocupava l'any passat la 39a posició. Amb aquesta modificació, l’organització, doncs, afirma que la relació entre poder i mitjans a Andorra continua sent poc transparent i que es manté el model de vincles estrets i opacs.

La classificació del Principat en els informes anuals de llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres ha caigut significativament en els darrers anys. En l’estudi publicat el 2014, Andorra ocupava la cinquena posició en la llista de països en què es podia practicar l’ofici d’informador amb més i millors garanties.

Per elaborar els informes Reporters Sense Fronteres analitza indicadors com la pluralitat, la independència dels mitjans de comunicació respecte del poder econòmic i polític, l’eficàcia del marc legal per protegir el dret a la informació, la transparència de les institucions i les infraestructures perquè la informació pugui circular, entre d’altres. L’ONG recull la informació en què fonamenta la classificació de periodistes, però també d’advocats, investigadors especialitzats en mitjans o defensors dels drets de l’home.

tracking