acord d'associació

Andorra i la UE comencen a tractar la lliure circulació de persones

La delegació del Principat exposa el seu posicionament als negociadors europeus

Les dues delegacions durant la reunió d'ahir.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra enceta amb la Unió Europea (UE) una de les negociacions més complexes, la que aborda la lliure circulació de persones. Les dues delegacions van mantenir ahir a Brussel·les una trobada presencial complint el calendari establert a principi d’any i la demanda del Principat d’abordar aquesta llibertat en la represa de les reunions físiques després de la pandèmia. Durant la trobada, segons va explicar el Govern en un comunicat, es van tractar tres dels sis annexos que conformen aquesta llibertat, els referents a la lliure circulació de treballadors, el dret d’establiment i sobre salut i seguretat en el treball, dret del treball i igualtat de tracte home-dona. L’executiu va precisar que el d’ahir va ser un primer intercanvi “que s’haurà d’entrar al detall en futures rondes de negociació”. Així, la delegació andorrana “ha exposat la seva posició, un plantejament que ha debatut i treballat amb actors polítics, econòmics i socials del país de manera prèvia, i també ha avançat les motivacions concretes que el sustenten”.

L’equip negociador europeu, al seu torn, segons el comunicat de l’executiu, “ha reiterat la voluntat de trobar solucions que garanteixin la integritat del mercat interior i que tinguin compte de les particularitats d’un país com Andorra”. En aquest sentit, el cap negociador andorrà, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va valorar sobre la trobada que havia estat “més conceptual que tècnica i tenim una bona entesa de base per avançar en el debat”. Riba es va mostrar optimista pel que fa a l’acollida del posicionament andorrà a Brussel·les: “Ens trobem en una fase preliminar de la negociació al tomb de la lliure circulació de persones i no estem encara en mesura de tancar acords. No obstant això, hem pogut exposar amb claredat la nostra posició entorn als elements més sensibles i la Comissió Europea no tan sols ha escoltat, sinó que ha recollit les informacions aportades per Andorra per analitzar-les i discutir en detall les propostes que hem fet”.

La següent ronda de negociacions se celebrarà abans de l’estiu però hi haurà contactes per seguir avançant entre sessions, segons va indicar el Govern. L’executiu defensa, entre d’altres particularitats, poder mantenir el sistema de quotes d’immigració per la dimensió del país.

tracking