Reportatge

Bullying sense foscor

Una nova campanya impulsada per l’ADJRA intenta que la població s’involucri i denunciï aquells casos en què les víctimes pateixen assetjament escolar.

Campanya contra el bullying de l'Associació per la Defensa del Jovent en Risc d'Andorra

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) va iniciar dilluns passat –coincidint amb el Dia internacional contra l’assetjament escolar– la segona campanya contra aquest tipus de situacions, que són més habituals del que la gent pensava, segons va detallar ahir la presidenta de l’entitat, Sandra Cano.

Sota el lema Dona ulls al bullying, la campanya intenta cridar l’atenció d’aquelles persones que són testimoni d’assetjaments i que no s’atreveixen a actuar o denunciar. “No miris cap un altre costat, denuncia el bullying, callar-ho et fa còmplice” és el missatge amb el qual s’intenta toca la fibra d’aquesta societat, que sovint és voluntàriament aliena als problemes que hi ha al voltant. El gran objectiu de l’associació és mobilitzar les persones perquè alertin de possibles casos de bullying, que segueix present entre els adolescents i que cada cop més es materialitza en el ciberbullying, en què el mal ús de les xarxes socials pot abocar alguns joves a situacions de gran risc.

Cano va explicar ahir que estan molt satisfets de la primera campanya que va posar en marxa l’entitat i que va servir “per deixar constància que a les escoles d’Andorra aquesta problemàtica també és molt present i no un fenomen d’altres països, com semblava que es volia fer creure” i com ha admès el ministeri d’Educació després dels casos que s’han destapat gràcies a les nostres accions”.

L’ADJRA estarà molt satisfeta si la població ajuda a visualitzar aquestes escenes que es produeixen amb massa freqüència i demana que se’ls faci arribar qualsevol sospita d’assetjament.

Per fer arribar aquest missatge de manera àmplia es publicaran posts i vídeos a les xarxes socials per conscienciar els ciutadans. Es tracta d’històries reals, de nois i noies que pateixen vexacions o insults i que en alguns casos han hagut de deixar l’escola perquè el patiment era insuportable.

Cano va voler aprofitar l’ocasió per manifestar el malestar amb el ministeri d’Educació per no tenir prou en compte el treball que du a terme l’associació i no convidar l’entitat als actes que es fan relacionats amb l’assetjament. I recorda que abans del naixement de l’ADJRA es negava que a les escoles del país existís el bullying, però aquest s’ha mostrat descaradament.

Sense el compromís d’aquells que veuen assetjament no és possible ajudar les víctimes. Cano subratlla que amb els confinaments a causa de la pandèmia, el que més s’ha agreujat és el ciberbullying, una problemàtica que no té definit un marc legal i que necessita major atenció a les famílies.

La irrupció de les noves tecnologies en el dia a dia dels joves ha propiciat una evolució de l’assetjament escolar cap al que s’ha anomenat ciberbullying.

tracking