salut

Demòcrates proposa més controls als metges per frenar la despesa

La majoria proposarà reforçar el servei d’inspecció de la CASS per ‘castigar’ els professionals que facin proves o baixes innecesàries

Un home davant l'entrada de la CASS.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari demòcrata vol reforçar el servei d’inspecció de la CASS per tenir un major control de la feina que fan els metges i reduir la despesa. És una de les mesures que la majoria proposarà incloure en el paquet d’accions presentat per la CASS en el marc de la comissió creada per estudiar el futur de les pensions. La voluntat dels demòcrates és dotar de més recursos el servei d’inspecció per tal que sigui més autònom però no per fer més controls relacionats amb la branca de malaltia, sinó per la prestació de serveis. És a dir, la voluntat no és que es facin més controls als malalts que estan de baixa, sinó als professionals mèdics. L’objectiu és castigar i fins i tot si cal desconvencionar els metges que abusin de les proves o que donin més baixes de les necessàries.

La majoria també vol perfilar algunes de les mesures presentades per la CASS. En aquest sentit, està acabant d’estudiar on vol situar el topall màxim de les pensions i de la cotització. El que té clar, però, és que la diferència entre la cotització i la pensió màxima serà àmplia. Dit d’una altra manera, una persona amb un salari alt tindrà un topall de cotització més elevat del que li correspondrà en pensió. La finalitat és que hi hagi un component de solidaritat dels treballadors amb sous més alts.

Pel que fa a l’edat de jubilació, DA està d’acord amb la proposta de la CASS de fixar-la als 67 anys de manera gradual durant vuit anys aplicant tres mesos per any. Entén, però, que cal matisar la mesura per a aquells sectors que requereixen més esforç físic. En aquest sentit, i en espera de la proposta final, la idea és que una persona que treballa al sector de la construcció es pugui retirar abans que un treballador que tingui una feina d’oficina.

Així mateix, el grup parlamentari liderat per Carles Enseñat vol proposar al Govern que s’estudiï quines mesures de correcció concretes de la CASS es podrien aplicar de manera semiautomàtica, és a dir, amb la necessitat de ser aprovades pel Consell General però sense passar pel treball en comissió com s’està fent ara. Un exemple seria vincular l’augment de l’esperança de vida amb l’edat de jubilació, de manera que quan s’incrementés la primera també ho fes la segona. El mateix sistema es podria aplicar amb l’increment de les cotitzacions vinculades a l’esperança de vida. Es tracta d’una fórmula ja utilitzada per altres països com Suècia o Alemanya, que facilita l’adaptació del sistema a mesura que evoluciona la societat, segons els demòcrates.

Els grups parlamentaris, els sindicats, la patronal i les associacions que formen part del grup de treball podran presentar les seves propostes, alternatives a les de la CASS, fins al 16 d’aquest mes. A partir del dia 17 es començaran a presentar per ordre d’entrada i es debatran en el si de la comissió. El Consell General demanarà, a més, un estudi econòmic i social de cada mesura, tant les presentades per la CASS com les altres que es puguin presentar, per tal de tenir més informació a l’hora de decidir quines s’aplicaran i quines es descar­taran.

MESURES

1. Més inspeccions a la feina dels metges

DA vol dotar de més recursos el servei d’inspecció de la CASS per tal de controlar la feina dels metges i evitar proves o baixes innecessàries.

2. Topall a les cotitzacions i les pensions

El grup de la majoria vol posar un topall a les cotitzacions i a les pensions però amb un grau de solidaritat, per tal que qui cobri més contribueixi més.

3. Mesures de correcció més àgils

Proposa que s’estudiïn quines mesures de correcció de la CASS es podrien aplicar de manera semiautomàtica, vinculades per exemple a l’esperança de vida.

4. Jubilació als 67 amb excepcions per sectors

Els demòcrates estan d’acord amb la proposta de la CASS per allargar l’edat de jubilació però entenen que calen excepcions per a les feines físiques.

tracking