nou reglament
Els locals de menjar i begudes tenen un any per adaptar-se al registre
El text ve motivat davant la dificultat de definir els diferents tipus d’establiments
Quan la situació sanitària va començar a millorar i, de mica en mica, els negocis van reprendre la seva activitat, molts locals de l’àmbit de la restauració i l’oci nocturn es van trobar amb dificultats per saber a quina categoria pertanyien i, per tant, a quines normes s’havien d’acollir. Davant la dificultat de diferenciar cada tipus d’establiment, avui entra en vigor el Reglament de les característiques i especificacions dels establiments que subministren menjar i begudes, que estableix els requisits, obligacions i prohibicions de cada tipus de local. Ara, els establiments disposen d’un any per adaptar la seva activitat al registre.
Els directors d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, i de Registres Jurídics, Àlex Cucurella, van presentar ahir el text que defineix les diferents tipologies d’establiment –restaurant, bar, bar restaurant, discoteca, pub, sala de festes i sala de ball–, delimita els serveis que presten i estableix els requisits que ha de complir cadascun.
En aquest sentit, Pujol va detallar que els restaurants disposen d’un servei de menjador i serveixen menjars elaborats per consumir al local o per emportar, mentre que els bars poden tenir barra i servei de taula, però només poden elaborar menjars freds i els plats calents han de ser no elaborats. A més, els restaurants han de disposar d’un sistema d’extracció de fum, mentre que els bars no requereixen extractor.
Pel que fa a l’oci nocturn, les discoteques són els espais on es balla i se serveixen begudes; els pubs responen als locals on s’escolta música i se serveix beguda, però no disposen d’una pista de ball. També existeixen les sales de festa, on s’ofereixen actuacions musicals, teatres i música ambiental per ballar en una pista. Així mateix, compten amb escenari, vestidors, espai per als espectadors i servei de begudes. En canvi, les sales de ball tenen un espai per ballar, poden disposar d’un escenari, tenen vestidors i serveixen begudes. A més, tots els establiments d’oci nocturn han d’ajustar-se a la normativa en matèria de seguretat contra incendis i han d’estar degudament aïllats per complir les normes de contaminació acústica. D’altra banda, no poden vendre menjar si no disposen de l’autorització de bar o restaurant.
Cucurella va detallar que actualment hi ha registrats 472 restaurants i establiments de menjar, 187 negocis de venda de begudes i 6 d’oci nocturn. Així, Pujol va indicar que en la majoria de casos els locals “no s’hauran d’adaptar tècnicament ni fer grans inversions, sinó que hauran d’adaptar la seva activitat al Registre de comerç”.
TIPUS D'ESTABLIMENTS
-Restaurant
Ofereix servei de menjador i menjars elaborats, mitjançant carta o menú, que es poden consumir a l’establiment o es poden emportar. Ha de disposar d’extractor.
-Bar
Pot tenir barra o servei a taula, però només està autoritzat a elaborar menjars freds i a servir menjars calents no elaborats, motiu pel qual no requereix extractor.
-Bar restaurant
És l’establiment que ofereix ininterrompudament els dos serveis.
-Discoteca
Compta amb pista de ball i servei de begudes.
-Pub
S’hi escolta música i serveix begudes, però no disposa de pista de ball.
-Sala de ball
Té un espai per ballar, pot disposar d’escenari per a l’orquestra, una o més sales de ball, vestidors i servei de begudes.
-Sala de festa
S’hi ofereixen actuacions musicals, teatrals i també hi pot haver música ambiental per ballar. Així mateix, compta amb escenaris, pistes de ball, vestidors, espais per als espectadors i servei de begudes.