valoració del grau de discapacitat

Angoixa per la llarga espera per a la valoració de la Conava

Hi ha 88 persones que han sol·licitat l’avaluació i el temps d’espera és de 5 mesos

Actualment hi ha 88 persones que esperen l'avaluació de la Conava.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les associacions de persones amb discapacitat alerten de l’angoixa que genera als afectats i les seves famílies haver d’esperar llargs períodes de temps per obtenir la valoració i el reconeixement del grau de menyscabament per part de la Conava. Ho va explicar al Diari el president de l’Associació Trana Esclerosi Múltiple, Jacint Risco, que assenyala que el fet “d’estar esperant si administrativament et consideren una persona amb discapacitat o no genera angoixa a les persones, que, a més, no tenen tots els drets com a persona amb discapacitat”. Així mateix, la junta de l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra (Autea) també fa especial menció al patiment que la situació causa als familiars.

Actualment hi ha 88 persones que han sol·licitat el grau de menyscabament per part de la Conava i que esperen a ser avaluades i valorades, segons va informar la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, en una resposta parlamentària a la consellera socialdemòcrata Judith Salazar. Així mateix, Pallarés va indicar que la pandèmia ha obligat a ajornar les exploracions, fent que la mitjana de temps per poder ser avaluat hagi escalat a quatre mesos, mentre que la valoració i el reconeixement del grau de menyscabament tarden un altre mes. Unes xifres “massa elevades” per a Risco que, igual que la presidenta de l’Associació de Minusvàlids i Disminuïts d’Andorra (Amida), Agustina Grandvallet, alerta que des de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat ja han rebut queixes de gent que espera a ser avaluada per la Conava.

Des de les associacions apunten que aquestes persones es veuen perjudicades per l’elevat temps d’espera, ja que molts dels ajuts del ministeri estan subjectes a la condició de menyscabament que reconeix la Conava, i sostenen que no hauria de superar el mes i mig. En aquest sentit, Grandvallet assenyala que “els perjudica perquè estan als llimbs”, i des de l’Associació de Familiars per la Salut Mental a Andorra (AFMMA), Rosa Lluís incideix que “no poden esperar tant perquè tenen les seves necessitats i mancances”.

Per la seva banda, el president de l’Associació de Malalts Reumàtics, Fibromiàlgics i de Fatiga Crònica (Amare), Manel Fernández, sosté que “és dolent tant pel moment anímic pel qual passa la persona com per la situació física i per la necessitat que tingui a l’hora de demanar la valoració”.

Pel que fa a la justificació de la ministra que la pandèmia ha ajornat les exploracions, Molet considera que “la covid no és una excusa. Tots hem seguit treballant i hem estat al peu del canó. La vida ha continuat i els serveis socials han d’estar actius”. En canvi, Risco apunta que “entenc que la pandèmia ho ha capgirat tot, però no hauria d’haver capgirat la Conava”.

Actualment, a la Conava hi treballen un metge i un psicòleg, però aquest mes s’hi incorporarà un metge avaluador addicional perquè les persones que resten en espera puguin ser avaluades. En aquest sentit, Molet reivindica la necessitat de contractar també un psiquiatre per a l’equip.

tracking