assetjament

El 10,7% d'alumnes d'entre 13 i 16 anys asseguren haver patit ciberbullying

El psicòleg clínic Jordi Royo presenta la ‘Guia preventiva sobre l’assetjament escolar’

José Ramón Ubieto i Jordi Royo.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 10,7% dels alumnes del Principat d’entre 13 i 16 anys asseguren haver estat víctimes de ciber­assetjament. Així ho va anunciar ahir Jordi Royo Isach, psicòleg clínic i director clínic d’Amalgama-7, en unes declaracions prèvies a la conferència Bullying i ciberbullying: falses sortides que requereixen respostes adultes i col·lectives, que va tenir lloc ahir a les 18.30 hores i que va organitzar Crèdit Andorrà. Royo, que va participar-hi com a ponent presentant la nova Guia preventiva sobre l’assetjament escolar i el ciberassetjament: mares, pares, docents i alumnes: el diàleg és possible, també va informar d’altres dades.

En aquest sentit, a través de l’enquesta de convivència escolar d’Andorra promoguda pel ministeri d’Educació s’ha detectat que un 46% dels adolescents d’Andorra d’entre 12 i 16 anys reconeixen haver estat maltractats per una o més persones, i que un 60% dels enquestats d’entre 10 i 15 anys confirmen que en almenys una ocasió han rebut insults. “Ens trobem en un escenari en què quatre de cada deu nois d’entre deu i tretze anys diuen que experimenten por perquè podrien ser víctimes de maltractament”, va destacar, tot recordant el funcionament del triangle del maltractament. “En un vèrtex hi ha l’agressor, a l’altre la víctima i a l’altre l’observador”, va puntualitzar. “I, en la llei del silenci, l’observador no diu res a ningú per por a passar a ser la víctima.” Amb relació a aquestes observacions, Royo va dir que una de les reflexions que s’havien introduït a la guia és que “no podem caure en l’error de fer distincions entre bons i dolents”. “Persones que en un determinat moment havien estat agressors ara són víctimes.” “Des del nostre punt de vista tots els menors necessiten ajuda i, per tant, hem de disposar de programes de prevenció i assistència per ajudar-los a ells i a les seves famílies”, va afegir.

La conferència va repassar diversos aspectes relacionats amb el bullying, com les formes de violència –que són presents a l’escola i en altres àmbits com la família, el carrer o els esdeveniments esportius–, que es manifesten a través de causes diferents. En aquest sentit, el ponent José Ramón Ubieto, psicoanalista i psicòleg clínic, va assegurar que “no hi ha un perfil de víctima però sí que hi ha una condició que es repeteix, i és el fet que la víctima sempre és algú que no pot respondre a la intimidació”. En aquest sentit, va relatar que “moltes vegades la víctima en qüestió no és capaç de fer-ho perquè hi ha una coacció i una por molt intensa propiciades per diverses causes com, per exemple, una situació personal, un problema psicològic, un complex del cos o un problema familiar que bloqueja aquest mecanisme”.

tracking