Previsió de més impagaments de crèdits tous
L’executiu preveu que les empreses que no podran tornar els deutes aniran a l’alça i amplia el termini per demanar la prestamització
El Govern preveu que el nombre d’empreses que no puguin fer front als crèdits tous vagi a l’alça aquest any. Si bé el ministre de Finances, Eric Jover, no va detallar la previsió per a aquest any, va reconèixer que quan s’acostin les dates finals dels venciments hi haurà un important nombre d’entitats que assumiran que no podran fer front al retorn dels pagaments i, en conseqüència, el nombre de crèdits fallits “s’incrementarà significativament”. L’executiu ja va haver-se de fer càrrec dels crèdits de sis empreses que el 2021 van fer fallida. En total, el cost d’aquests crèdits va arribar als 424.000 euros, que l’Estat, com a avalador, haurà d’assumir. Amb relació a aquests, Jover, que va comparèixer ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va confirmar que “el que farà Govern és afegir-se a la llista de creditors per intentar recuperar part d’aquests crèdits d’empreses que han iniciat un procés de fallida”.
NOVA FLEXIBILITZACIÓ
Cal recordar que la mesura dels crèdits tous es va posar en marxa el 2020 i tenien un venciment de 12 mesos, que van ser prorrogats sis mesos en diverses ocasions. Amb aquest paquet d’ajudes, l’executiu assumia els tipus d’interès d’aquestes pòlisses de crèdit (negociats amb les entitats financeres a un tipus inferior al de mercat) que buscaven donar liquiditat a les empreses per fer front a la crisi generada per la pandèmia.
Posteriorment, el 29 de setembre de l’any passat, l’executiu va obrir la porta que les empreses que no poguessin fer front a la devolució del crèdit poguessin optar a “una prestamització”, segons va recordar Jover. Això suposava la reconversió del crèdit tou a un crèdit normal que es podia tornar en un termini que, segons la voluntat de la pròpia empresa i de la capacitat de retorn de la mateixa, era d’entre dos i set anys. “Durant els dos primers anys l’Estat segueix fent-se càrrec del tipus d’interès, després és l’empresa qui l’assumeix; entenem que és un al·licient per afavorir el retorn dels préstecs”, va remarcar el titular de la cartera de Finances.
Ara, amb el decret aprovat ahir per l’executiu, s’ha obert un nou termini perquè les empreses puguin demanar aquesta reconversió cap a un crèdit tradicional per tal que el retorn no hagi de fer-se de cop. “No volíem que el retorn del deute es convertís en una dificultat afegida per a les empreses”, va assegurar Jover per justificar l’ampliació dels terminis. Segons l’executiu, la majoria d’empreses que inicialment no van sol·licitar aquesta prestamització són aquelles que van fer una previsió d’ingressos que havia de permetre fer el retorn de forma íntegra en un únic pagament, però que, finalment, no s’han complert.
A més, també s’inclouen casos de beneficiaris que no van presentar la sol·licitud per no disposar de la documentació comptable necessària prevista en el primer decret. Tot i aquesta ampliació, les condicions d’aquesta reconversió no es modifiquen i “se seguirà el mateix procediment que aquelles sol·licituds entrades dins dels terminis previstos inicialment”.
MÉS
-Campanya de català
L’executiu va aprovar ahir la licitació d’una campanya sobre els deures lingüístics de les empreses i els drets de la ciutadania. El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el 9 de juny.
-Estudiar al Japó
El consell de ministres va aprovar la convocatòria de beques per a estudis de màster i doctorat a universitats del Japó. Els estudiants que se’n beneficiïn tindran pagats els vols d’anada i tornada, la matrícula universitària i un pagament mensual d’uns 1.050 euros.
-Passaport diplomàtic
El Govern va aprovar que els funcionaris d’alt rang actius en organismes internacionals puguin tenir el passaport diplomàtic.
ELS EDIFICIS DE LA BORDA NOVA COM A RESPOSTA A L'1 DE MAIG
“Màxim respecte per les persones que diumenge van sortit al carrer, és molt positiu que la societat civil mostri les seves demandes”, va assegurar el ministre Eric Jover amb relació al mig miler de persones que van participar a la manifestació del Dia del treballador. El titular de Finances va afirmar que “entenem perfectament les consignes en matèria d’habitatge i seguim treballant per intentar trobar solucions; sabem que les mesures aprovades no són la panacea, però no hi ha una vareta màgica”. En aquest sentit, Jover va destacar que l’executiu espera licitar “molt properament” les obres dels edificis de la Borda Nova que s’han de destinar a lloguers assequibles. “Esperem que abans d’acabar l’any comencin aquestes obres d’un projecte que no és la solució però sí n’és part; com més palanques tinguem, millor”, va dir Jover. A més, el portaveu de l’executiu va asseverar que “el Govern es mostra molt crític amb aquells propietaris que realitzen abusos; cal fer pedagogia perquè la ciutadania conegui els seus drets i perseguir els abusos d’alguns propietaris”.
L'EXECUTIU ESTUDIA AMPLIAR EL TOPALL DE REFUGIATS UCRAÏNESOS
El ministre portaveu va confirmar ahir que Andorra havia assolit el topall de 250 persones refugiades que l’executiu va marcar com a límit davant la crisi humanitària pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. “No descartem ampliar aquest topall però cal certa prudència per assegurar que es poden acollir dignament més persones i que al mateix temps no tensionem encara més el problema de l’habitatge”, va assegurar Jover. D’altra banda, l’executiu va incloure dues persones jurídiques més a la llista de sancionables elaborada per la UE.