sistema sanitari

Font descarta un tercer pagador generalitzat perquè seria una mesura “de confort”

Font descarta la mesura de manera generalitzada perquè seria una solució “de confort”

El ministre de Salut, Albert Font, en la presentació de les jornades de salut planetària a Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutadania haurà de seguir avançant el cent per cent dels costos de proves mèdiques o fàrmacs i esperar uns dies que la CASS li retorni el 75% de l’import. El ministre de Salut, Albert Font, va descartar ahir que la figura del tercer pagador s’implementi de manera generalitzada a tota la població. “Tenim una sèrie de reformes sanitàries de gran envergadura que s’estan desenvolupant i que no sabem quins efectes tindran sobre la sanitat; aplicar la figura del tercer pagador urbi et orbi seria una prestació de confort”, va assegurar el titular de Salut. De fet, Font no tan sols va esgrimir el desenvolupament de la nova cartera de serveis com un dels motius per frenar el tercer pagador, sinó també el dèficit que la CASS generarà enguany, que, segons el ministre, suposarà prop de 45 milions d’euros. “Cal analitzar la situació perquè aplicar-ho als que no ho necessiten seria una mesura de confort”, va reiterar.

Una mesura de salut

Tanmateix, Font va reconèixer que “quan suposi una mesura de Salut”, amb referència a la ciutadania que es veu obligada a posposar la compra de medicaments o la realització de proves mèdiques per problemes econòmics, així com aquelles persones que pateixen malalties amb tractaments costosos, sí que s’aplicarà per evitar que el fet d’haver d’avançar la totalitat del pagament impedeixi accedir al sistema sanitari. De fet, segons fonts de l’executiu, el ministeri “està treballant en la línia per revisar la política del tercer pagador que ja s’aplica en alguns casos” i veure si es pot arribar a ampliar, però sempre tenint en compte que “només s’aplicarà a aquelles persones que ho necessitin”. Fins ara, l’executiu havia vinculat l’aplicació del tercer pagador a la posada en marxa de la nova cartera de serveis, tal com va defensar l’exministre Joan Martínez Benazet en una sessió de control del Consell General el juny passat. Llavors, Martínez Benazet es va mostrar favorable a implementar el tercer pagador “per a qualsevol persona que accedeixi al sistema sani­tari”.

La CASS està preparada

La mesura de generalitzar el tercer pagador ja va ser aprovada l’octubre del 2020 pel consell d’administració de la CASS. Aleshores, Font era el president de l’organisme públic i ja es va mostrar reticent: “Jo no soc antitercer pagador però el meu rol és dir: anem amb compte perquè si el posem avui no el podem treure demà.”

Per la seva banda, Jacint Risco, representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, recorda que la votació del consell d’administració amb relació al tercer pagador “va ser pràcticament per unanimitat”, i assegura que “la CASS està preparada per implementar el tercer pagador avui mateix”.

tracking