sector ramader

Impostos zero al pinso que sigui per al bestiar

El Govern eliminarà abans del començament de l’estiu el gravamen sobre les importacions d’aliments per a vaques, cavalls i ovelles

La Fira del Bestiar d'Ordino.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern eliminarà abans del començament de l’estiu el gravamen sobre les importacions de pinso i altres productes alimentaris per al bestiar. Amb aquesta mesura, que va anunciar ahir al matí la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, l’executiu vol ajudar els ramaders a reduir els costos de producció arran de l’increment del preu dels cereals provocat per la guerra a Ucraïna. La ministra va detallar que el reglament que concretarà l’abast de les mesures estarà enllestit entre finals d’aquest mes i el següent.

Calvó va recordar en declaracions a la premsa després de la inauguració oficial de la Fira del Bestiar d’Ordino que el gravamen sobre les importacions de pinso i altres productes per al bestiar es va crear per incentivar la conservació i recuperació dels prats de dall, que avui dia encara alimenten el bestiar del país. Tot i això, la ministra va assenyalar que amb l’herba dels prats andorrans no n’hi ha prou per engreixar els animals i, per tant, cal comprar pinso al mercat internacional. Com que aquests productes s’han encarit molt arran del conflicte armat a Ucraïna –el país europeu és un dels màxims productors de cereals del món–, eliminar ara els impostos als contingents de menjar per al bestiar permetrà als ramaders adquirir-los a un preu més baix.

Més de 40.000 euros

La mesura suposarà un estalvi econòmic per als ramaders andorrans de més de 40.000 euros en costos de producció, segons els càlculs del Govern. Quan van preguntar per l’abast temporal de la reforma, Calvó va assenyalar que serà “indefinida”. La ministra va remarcar que l’accés a aquests aliments és “fonamental” per al manteniment de la productivitat de les explotacions agrícoles. “Som un Govern atent al dia a dia dels ramaders i a les seves peticions i preocupacions”, va afirmar Calvó.

Calvó va destacar que l’eliminació del gravamen sobre les importacions de pinso és una més de les mesures que aplica el Govern per donar suport al sector primari. Els productors, va remarcar, reben cada any tres milions anuals en subvencions, que aquest any s’han ajustat a la pujada de l’IPC. A més, cal recordar que al Consell General hi ha a tràmit un projecte de llei d’agricultura que permetrà donar un nou impuls a les empreses del sector.

Calvó també va destacar que el Govern ha invertit recentment prop d’un milió d’euros en les instal·lacions de l’escorxador, una infraestructura “clau de la cadena de valor de la carn d’Andorra”, i va assenyalar que la nova llei d’agricultura preveu la constitució d’una comissió nacional de la ramaderia i l’agricultura, un òrgan en què tindran representació el Govern i els comuns i que servirà per millorar les condicions d’un sector “imprescindible” per a la gestió dels boscos i la muntanya.

D’altra banda, la ministra va revelar que el projecte per promoure el cultiu de plantes de cànnabis destinades a un ús terapèutic estarà enllestit abans de final d'any. Calvó va afirmar que l’executiu manté la voluntat d’impulsar el conreu de la planta, un projecte que podria oferir una bona alternativa al tabac, tocat de mort arran de les negociacions amb la Unió Europea. “Treballem en el projecte sense pausa però amb prudència perquè es tracta d’un producte que s’ha de regular molt bé”, va afirmar. Calvó va afegir que el ministeri manté converses amb el sector per estudiar com podria aprofitar les oportunitats de negoci que sorgirien arran de la posada en marxa del projecte, així com amb “possibles inversors” que hi han mostrat interès.

MÉS DE 140 CAPS

Ordino acull aquest cap de setmana la segona edició de la Fira del Bestiar. L’esdeveniment, que la parròquia va recuperar l’any passat 70 anys després que deixés de celebrar-se, ha aplegat aquest any més de 140 caps de bestiar entre vaques, toros, vedells, egües, cavalls, pollins, ovelles, xais, cabres, galls, gallines i conills. En declaracions a la premsa, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va qualificar l’aplec de “tot un èxit” i va afirmar que la fira ajuda a donar continuïtat al sector. “El més important és que hi ha deu famílies de ramaders amb relleu generacional” a la parròquia, va celebrar Mortés. El màxim responsable del comú va assenyalar que la corporació dona un cop de mà als ramaders de la parròquia mitjançant bonificacions i va recordar que el manteniment de les activitats tradicionals de ramaderia són “imprescindibles” per a la consideració d’Ordino com a reserva de la biosfera. Una de les activitats més destacades de la jornada d’ahir va ser la subhasta nacional de mascles de raça bruna d’Andorra. Se’n van vendre sis, i el millor exemplar va adjudicar-se per 4.000 euros. També va cridar l’atenció dels visitants la xolla de les ovelles, que va començar a dos quarts d’11 del matí i va allargar-se tres hores.

Xolla d'ovelles, ahir a la Fira del Bestiar d'Ordino.

tracking