Jover admet que el salari mínim continua sent “baix” tot i l'últim increment

L’increment anunciat per l’executiu permet que el Principat torni a avançar Espanya

El ministre de Finances, en roda de premsa.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pujada del salari mínim interprofessional (SMI) anunciada pel Govern permet a Andorra pujar en el rànquing europeu de països amb SMI més elevat. Però el ministre de Finances, Eric Jover, considera que “segueix sent baix”. “En cinc mesos hem apujat l’SMI un 7%; cal trobar el ritme adequat perquè el teixit econòmic pugui suportar les pujades i es pugui anar incrementant el salari mínim suficientment ràpid perquè és veritat que nosaltres considerem que l’SMI encara és baix”, assenyala el ministre.

De fet, Jover es fixa el 2023 com l’any en el qual “es pugui fer un salt endavant” perquè el salari mínim se situï en el 60% del salari mitjà, tal com recomana el Consell d’Europa. De fet, un cop el nou salari mínim entri en vigor (mesura pendent del decret de l’executiu que serà retroactiu amb data 1 de maig), Andorra situarà el seu SMI en el 55,6% del salari mitjà, que al gener d’aquest any es va situar en 2.158,4 euros mensuals. Per tal d’arribar al 60%, sempre que el salari mitjà no s’incrementi, el salari mínim s’hauria d’incrementar en uns 95 euros mensuals més.

Per davant d'Espanya

Després que el salari mínim s’hagi incrementat fins a arribar als 1.200 euros, el Principat se situa com el setè Estat europeu amb el salari mínim més alt, lluny, però, de països com Bèlgica, Alemanya o França, on el salari mínim se situa per sobre dels 1.600 euros. De fet, França té fixat el salari mínim interprofessional en 1.603,12 euros, xifra que suposa més de 400 euros de diferència respecte a l’SMI andorrà. La llista de territoris europeus l’encapçala Luxemburg amb un salari mínim de 2.256,95 euros, seguit d’Irlanda i els Països Baixos, que el tenen fixat per sobre dels 1.700 euros. Per sota, Andorra té països com Espanya, Eslovènia, Portugal o Malta, amb salaris mínims que van dels 792 euros al mes als 1.000 d’Espanya. De fet, l’SMI del país veí del sud està a tocar del d’Andorra, ja que tot i estar fixat en els 1.000 euros mensuals, les catorze pagues que hi ha implementades al territori fan que el mínim es quedi en 1.166,7 euros en 12 mesos. Això suposa una diferència d’uns 34 euros al mes. De fet, des del 2020 un treballador espanyol amb el salari mínim interprofessional ingressava més que un d’andorrà, tot i que històricament la diferència sempre havia estat en favor del Principat. Per exemple, el 2016 a Espanya s’ingressaven anualment un mínim de 9.170 euros, pels 11.544 que percebien els treballadors del Principat, una diferència que al cap de dotze mesos suposava 2.374 euros més per als treballadors andorrans. El 2017 i el 2018 la diferència es va situar prop dels 1.900 euros, però va ser el 2019 quan aquest salt es va eixugar pràcticament del tot. Amb les últimes mesures aprovades pel govern de Pedro Sánchez, i gràcies a les catorze pagues, Espa­nya va obrir una diferència respecte a Andorra d’uns 300 euros anuals que ara, amb les mesures andorranes, es reverteix deixant una diferència anual de 226 euros en favor dels treballadors andorrans. “El salari mínim no ha de ser el factor de les empreses per decidir on fixar els sous dels treballadors si volen anar al mercat laboral, les empreses poden fixar lliurement els salaris que vulguin per ser més atractius”, assegura el ministre Jover.

tracking