la parapública ha tornat a alertar de la ràtio excessiva de professionals

El Col·legi rebat la CASS i assegura que falten fisioterapeutes

El col·lectiu es queixa a la Seguretat Social per publicar una xifra de convencionats en què, afirmen, hi ha persones que no exerceixen

La CASS ha tornat a apuntar que hi ha més fisioterapeutes dels recomanats per l'OMS.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi de fisioterapeutes té constància de cinc centres que necessiten personal i no en troben. Des del 2019 les noves convencions a la CASS de professionals estan limitades a andorrans i a residents de més de 7 anys al país i això dificulta les contractacions. La dada contrasta amb el nou advertiment que recull la CASS en la seva memòria anual del 2021 que apunta que “el col·lectiu de fisioterapeutes és el de major creixement respecte a la resta de professions en els últims anys” i que al mes de desembre hi havia 168 fisioterapeutes convencionats, quatre més que els 164 del 2020 i superant amb escreix (2,5 vegades concretament) la ràtio de fisioterapeutes per població que recomana l’OMS i que és d’1 per a cada 1.200 ciutadans. El Col·legi discrepa d’aquesta xifra. “Les dades de la CASS no estan actualitzades i ja ens vam queixar”, argumenta la presidenta de l’ens, Meritxell Agromayor. El Col·legi apunta que entre els convencionats hi ha professionals que ja no estan exercint i que la Seguretat Social hauria de refer la llista traient tots aquells sanitaris que fa més de sis mesos que no lliuren cap acte. El Col·legi no en sap la xifra real perquè només disposa de les dades de col·legiats, i aquí hi ha també professionals que treballen en l’àmbit privat o els que ho fan per l’hospital, que fan part de la convenció global del SAAS i no consten a la CASS. I Agromayor aprofita per replicar que mentre que s’imposen restriccions a noves convencions de professionals en l’àmbit liberal, l’hospital no en té si és que necessita més especialistes en fisioteràpia.

La presidenta del Col·legi no amaga el cansament i l’enuig que se’ls culpabilitzi de la despesa sanitària. Aquest 2021 –segons la mateixa memòria de la CASS– la despesa associada a les consultes ha estat de 4,4 milions, que suposa un 32% més que l’any 2020 i que també està per sobre dels 4,02 milions del 2019. Agromayor va replicar que “ha passat la Covid, tenim molts postcovid i també s’han ajornat moltes operacions” la qual cosa, sosté, es reflecteix en la xifra d’atencions. Agromayor va indicar que encara hi ha retards en les operacions de traumatologia perquè hi ha saturació en quiròfans que només estan operatius als matins i que es prescriu als pacients fisioteràpia. I en aquest punt va recordar que ells són executors, que no són els que recepten les sessions.

La màxima responsable del Col·legi va reivindicar les competències professionals del col·lectiu, les quals reclamen que s’estableixi per llei i que després s’abordi la cartera de serveis. El que va fer esclatar els col·legis sanitaris, un conflicte que s’ha destensat després de la reunió amb el Govern. L’executiu els ha demanat un treball en paral·lel, d’un cantó el relatiu a la Llei marc de professions sanitaris en què cada col·lectiu tindrà un apartat regulador i d’un altre la renegociació de la cartera de serveis. “És un reglament i es pot modificar”, confia Agromayor sobre la cartera. Sobre la regulació de professions sanitàries, el Col·legi mira d’adaptar-se al nou format legislatiu que se’ls demana, que ha passat de ser una llei pròpia a un annex en una llei marc i finalment a un capítol amb quatre articles. “Se’ns va demanar l’exercici de reduir a aquests articles i en això estem”, explica la màxima responsable del Col·legi. En qualsevol cas, el que volen que reflecteixi el marc normatiu és la competència per diagnosticar, tractar i valorar l’estat dels pacients. I això lliga amb l’esperit que demanen per a la cartera de serveis. Que malgrat que acceptin que la primera prescripció de tractament de fisioteràpia sigui del metge, a partir de llavors “els nostres informes siguin vinculants”. Rebutgen de ple que la renovació de sessions hagi de passar per un metge especialista, que consideren, a més, que suposarà un augment de la despesa. I, a més, denuncien que la cartera “no reflecteix l’actualitat” i en tots els àmbits que actuen els professionals i en tot allò que estan formats. Com la resta de col·legis sanitaris ara reprenen converses amb el ministeri de Salut i, si no hi ha canvis, s’han de reunir a mitjans de mes.

Les tarifes

En el llistat de greuges també hi ha unes tarifes “congelades des del 2008”. Han quedat fora de l’actualització amb l’IPC que sí que s’ha aplicat a les visites mèdiques i odontològiques i Agromayor denuncia el perjudici que suposa quan per les mesures anticrisi del Govern els titulars dels centres sí que hauran de pujar l’IPC als sous de la plantilla.

Els greuges

1 Denuncien que se’ls assenyala per la despesa

La despesa per fisioteràpia ha crescut un 32% el 2021. El Col·legi recorda que ha passat la Covid però també que ells no prescriuen les sessions.

2 Rreconèixer la professió en el marc normatiu

Reivindiquen la seva preparació i experiència i que aquest rol el reflecteixi la llei de professions sanitàries i a la cartera de serveis.

3 Tarifes congelades des del 2008

Es queixen que ni tan sols se’ls hagi actualitzat amb l’IPC com a metges i odontòlegs.

tracking