salut planetària
L'educació en biodiversitat, clau per a la salut individual
La qualitat de l’aire o de l’aigua determinen l’aparició de pandèmies
El Centre Cultural i de Congressos Lauredià va ser ahir la seu del primer dia de les Jornades de salut planetària, que finalitzen demà i en què es reuneixen, en format presencial i online, experts internacionals i nacionals en matèria de salut planetària. Entre les conclusions de la primera jornada destaca que “la qualitat ambiental de la biodiversitat del planeta condiciona de manera clara la salut de les persones”. Així, factors com la qualitat de l’aire i de l’aigua de la Terra determinen l’aparició i propagació de pandèmies com la covid-19 així com de malalties cròniques.
El ministre de Salut, Albert Font, present a l’obertura de les jornades, va destacar que “ parlar de salut planetària és analitzar el medi natural en simbiosi amb la nostra condició humana”, i va recordar que “l’acció executiva del ministeri de Salut és facilitar les polítiques de gestió de medecina preventiva en aquesta unió entre la salut del nostre entorn i la nostra salut”. D’altra banda, el director del SAAS, el doctor Piqué, va posar èmfasi “en l’oportunitat i idoneïtat que Andorra es posicioni com un dels fòrums internacionals del debat científic en una disciplina nova com la salut planetària”.
Les taules rodones previstes per avui tractaran els canvis imminents de la temperatura i el clima, la concentració de gasos d’efecte d’hivernacle, el desglaç d’ambdós casquets polars i el col∙lapse de la biodiversitat, entre d’altres temes.