paquet de mesures de la patronal

La patronal vol rebaixar l'augment salarial obligatori

Aposta per basar l’augment en l’IPC subjacent, que no té en compte l’encariment dels carburants ni dels aliments

La patronal i els sindicats es van reunir ahir per apropar posicions.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La patronal aposta per limitar l’augment obligatori dels salaris. El Govern havia proposat, en el seu paquet de mesures, incrementar l’IPC a tots aquells sous per sota dels 2.200 euros. En canvi, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) aposta per acotar aquest augment a aquells sous que, com a màxim, se situïn en els 1.700 euros, que correspon al salari medià.

De fet, la CEA va un pas més enllà. La patronal vol agafar com a referència per a l’increment salarial l’IPC subjacent –que no té en compte l’augment del preu dels carburants ni dels aliments– i no l’IPC general, tal com suggereix l’executiu. És a dir, que l’increment del salari sigui de l’1,4% en lloc del 3,3% que proposa el Govern, que suposa un 1,9% menys. A més, descarta aplicar aquest augment en els salaris que hagin estat incrementats en els darrers 12 mesos o quan es tracti de noves contractacions realitzades durant el darrer any.

Més subvencions

El president de la CEA, Gerard Cadena, va justificar l’augment basat en l’IPC subjacent –i no en el general– argumentant que la patronal ja fa una proposta per pal·liar l’encariment dels hidrocarburs. En concret, demana apujar la subvenció sobre els carburants de vehicles i maquinàries industrials i d’empresa als 20 cèntims per litre, més del doble del que recomana el Govern, que situa l’ajuda en els set cèntims per litre.

D’aquesta manera, el plantejament de la CEA compensaria l’encariment dels hidrocarburs a les empreses, però no a la resta de la població. Preguntat per aquesta qüestió, Cadena va esgrimir que des de la patronal “defensem les empreses”, afegint que “són les que tenen un consum més important dels carburants”. A més, Cadena també va destacar que la CEA recull una bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF –de 24.000 a 40.000 euros anuals–, una acció “complementària” que, segons la patronal, no només millora el poder adquisitiu de molts treballadors per compte propi i de les petites empreses, sinó també de la classe mitjana.

Pel que fa al fet que Govern ja hagi començat a aprovar algunes mesures, com és l’increment del salari mínim, Cadena va admetre que “ens va estranyar que es fes tan ràpidament”, ja que el diàleg social, va dir, és entre patronal, sindicats i Govern.

Falta de consens en l’habitatge

Durant la reunió que la patronal i sindicats van mantenir ahir, la qüestió de l’habitatge va centrar tota l’atenció. Ara bé, les parts no van arribar a cap acord i es van emplaçar a reunir-se de nou. De fet, Cadena va admetre que és un tema “complex” que “no es resoldrà de la nit a l’endemà”.

Per la seva banda, la secretària d’organització del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), Carla Guinot, va apuntar que “coincidim en la problemàtica de l’habitatge, però no en les solucions”, lamentant que “a ells els preocupa el teixit empresarial i a nosaltres que la gent pugui viure i que els que més tenen paguin més impostos”.

L’únic punt amb un mínim de consens va ser la idea que hi hagi un control en temes d’habitatge. Ara bé, els sindicats no comparteixen que es faci des de la Batllia, tal com proposa la CEA.

MESURES

1. Augmentar els salaris per sota dels 1.700 euros

La patronal aposta per augmentar els salaris que, com a màxim, se situïn en els 1.700 euros, que correspon al salari medià. En canvi, Govern aposta per apujar els sous per sota dels 2.200 euros.

2. Pujar els sous un 1,4%, segons l’IPC subjacent

La CEA defensa prendre com a referència per apujar els sous l’IPC subjacent, que no té en compte l’encariment dels carburants. És a dir, que l’increment del salari sigui de l’1,4% en lloc del 3,3% que proposa Govern, que suposa un 1,9% menys.

3. Augmentar la subvenció als carburants

La Confederació reclama augmentar la subvenció sobre els carburants que utilitzen les empreses als 20 cèntims per litre, i no als set cèntims que proposa l’executiu.

4. Bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF

En l’àmbit de la fiscalitat, proposa una bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF, de 24.000 a 40.000 euros anuals. Defensa que beneficia la classe mitjana, molts treballadors per compte propi i petits empresaris.

5. Retirar la intervenció en l’habitatge

La CEA vol retirar, de manera progressiva, les mesures de congelació del preu dels lloguers. A més, proposa crear una Batllia especialitzada en habitatge i fomentar la mediació en aquest àmbit. També aposta per les promocions de lloguer a preu regulat i rebaixar les cessions urbanístiques i la càrrega fiscal per a promocions d’habitatge de lloguer.

tracking