mesures per pal·liar la inflació
L'USdA demana “protecció” per als llogaters d'habitatges
Reclama “lleis que protegeixin les persones” abans de crear una Batllia especialitzada
Els sindicats i la patronal andorrana continuen mantenint “posicions completament allunyades”, segons va manifestar al Diari el president de l’USdA, Gabriel Ubach. De fet, un dels punts en què més discrepen és en la vivenda. Una de les propostes de la patronal és crear una Batllia especialitzada en habitatge i normes clares per donar seguretat jurídica als potencials inversors. En canvi, Ubach sosté que els sindicats creuen que el primer que cal fer és aprovar “lleis que protegeixin les persones. Parlem d’atur, d’acomiadament lliure, de projecció de les persones amb dificultats i, després, ja parlarem de qui ho ha de gestionar”.
Un altre tema en què no es posen d’acord és en l’augment dels salaris. Ubach rebutja limitar l’increment del sou als salaris de, com a molt, 1.700 euros i tampoc està d’acord que la pujada es faci sobre la base de l’IPC subjacent –que no té en compte l’encariment dels carburants ni dels aliments–, tal com proposa la CEA. “O controlem el preu de l’habitatge i de la cistella de la compra o augmentem els salaris”, va sentenciar Ubach, a més d’apuntar que “la CEA no vol ni una cosa ni l’altra”. Els sindicats també rebutgen que les compensacions en el preu dels carburants es limitin als empresaris, com defensa la patronal, perquè l’encariment afecta tota la població.
Les discrepàncies segueixen en el marc del sistema impositiu. La CEA demana una bonificació del 25% en el primer tram de l’IRPF, mentre que els sindicats demanen augmentar esglaonadament les aportacions de les persones que acumulen més capital.
En definitiva, Ubach lamenta que les propostes de la CEA “afavoreixen l’especulació”, mentre que les dels sindicats “aposten per una economia productiva”. De fet, Ubach té clar que des de l’USdA “defensarem la nostra posició amb dents i ungles”, i pensa que la patronal farà el mateix. Per tant, “qui s’ha de mullar és Govern”, va apuntar. De fet, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va admetre ahir que encara no ha analitzat les propostes, però, tot i això, va posar de manifest que l’executiu intentarà “trobar la mesura justa i equilibrada”.