associació amb la ue

Ser part del programa Erasmus costaria cinc milions en set anys

Espot en lloa els beneficis i Riba diu que ja calculen els costos i el retorn d’entrar a cinc

Xavier Espot durant el discurs de cloenda de la jornada.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va lloar les possibilitats que pot tenir incorporar el país a diversos programes de la Unió Europea un cop se signi l’acord d’associació, en la cloenda de la jornada del programa L’acord d’associació i els programes europeus: oportunitats i costos. Espot va comentar que “els programes europeus són una de les oportunitats més grans i que poden tenir més interès per a la ciutadania però també per a les empreses, entitats i institucions”.

En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va declarar que ja estudien quina ha de ser la inversió i quin pot ser el retorn d’entrar a programes com Erasmus+, Horitzó Europa o Life. “La participació en els programes tindrà un cost econòmic i haurem de tenir molt clar de quins entrem a formar part i de quins no”, va puntualitzat Espot.

INVERSIÓ I RETORN

Riba va explicar que les inversions en programes de la Unió Europea es calculen cada set anys. Per exemple, per entrar al programa d’intercanvi d’estudiants universitaris Erasmus+ s’haurien d’invertir cinc milions d’euros al llarg de set anys. Sobre aquesta qüestió, Landry Riba va comentar que evidentment esperar un retorn econòmic d’aquesta inversió amb els estudiants que tenim a Andorra és poc plantejable, però aquest programa té molts intangibles que aporten valor afegit. Com a exemple de programa amb poca inversió i molt retorn econòmic el secretari d’Estat d’Afers Europeus va posar d’exemple el programa Europa Creativa, que té un cost de mig milió d’euros en set anys i pot beneficiar tota mena de creadors.

Respecte a les negociacions, el cap de Govern va assegurar que les properes rondes ja tindran un caire més polític. Espot va asse­nyalar que més enllà de la cooperació amb les institucions europees, “l’acord d’associació és una peça clau per a l’homologació d’Andorra i les possibilitats del país de tenir un millor model econòmic”. “L’entrada a l’acord d’associació ens dona les eines per diversificar l’economia a la vegada que podem defensar les especificitats del nostre país i mantenir la sobirania”, va afegir.

Espot també va explicar que volen arribar a un acord que permeti donar oportunitats a les empreses, però sobretot als joves del país. Per aquesta raó ell i Riba portaran a terme unes jornades adreçades als joves per informar-los sobre l’acord.

tracking