conclusions d'un projecte transfronterer

El 2020 va ser el més càlid al Pirineu dels darrers 62 anys

La temperatura puja 1,6 graus i les precipitacions cauen un 8%

Concentració contra el canvi climàtic el 2019.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 2020 va ser l’any més càlid al Pirineu dels darrers 62 anys. La temperatura ha augmentat a la serralada 1,6 graus des del 1959. Les precipitacions s’han reduït un 8% des d’aquell any. Aquestes són les principals conclusions del projecte Adapyr de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, que ahir es van presentar al quart Col·loqui internacional sobre el canvi climàtic en zones de muntanya, que se celebra fins avui a Bilbao. Els resultats de dos anys de treball els va presentar la Comunitat de Treball dels Pirineus, de la qual forma part el Govern conjuntament amb els d’Aragó, Navarra, Catalunya, el País Basc, Nova Aquitània i Occitània.

Altres conclusions del projecte són que l’estiu és l’estació que experimenta un augment de temperatura més marcat (2,3 graus), que s’han perdut 16 dies de gelades, que la precipitació a l’hivern ha caigut un 14%, que des del 1983 han desaparegut la meitat de les glaceres i que l’acumulació de neu per sota dels 1.500 metres podria reduir-se en un 78% en el darrer quart del segle XXI.

D’altra banda, aprofitant la trobada, els set territoris que formen part de la Comunitat de Treball del Pirineu van aprovar la primera estratègia transfronterera d’adaptació al canvi climàtic a Europa. Es tracta d’un document que destaca les directrius donades per aconseguir fer del Pirineu un territori resilient el 2050.

TAULA RODONA

Toni Molné, tècnic del servei Meteorològic d’Andorra, va participar ahir a la taula rodona sobre els acords i cooperació d’informació climàtica en el marc del col·loqui. Va destacar l’esforç que s’ha fet en ampliar la xarxa d’observacions automàtiques al país.

tracking