el procés de primàries
Pallarés i Cabanes respectaran els acords de Gallardo amb Demòcrates
Els dos candidats a les primàries traslladen un missatge de tranquil·litat pel que fa a la relació entre els dos socis
Demòcrates s’ho mira des de la barrera però conscient que la crisi interna a Liberals li toca molt de prop. Públicament impera el silenci per allò que no és bo immiscir-se en la casa dels altres, però a les portes d’unes eleccions generals, des de DA hi ha preocupació pel final d’aquest conflicte.
Els dos aspirants a liderar L’A, Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes, han fet arribar missatges de tranquil·litat en el sentit que respectaran tots aquells acords que ja s’han negociat amb Jordi Gallardo.
L’exministre d’Interior i l’actual ministra d’Afers Socials i Igualtat han tranquil·litzat els seus socis en el sentit que són partidaris de fer un pacte en determinades parròquies i mantenir la pròpia marca a la llista nacional. Xavier Espot creu que una aliança amb Liberals reforçaria les possibilitats de victòria a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Ordino. Per separat les opcions es redueixen, i entre els demòcrates es té la convicció que la negociació variarà segons qui sigui el guanyador. Ni cal dir que l’anunci del ministre d’Economia de retirar-se de la política va sorprendre els demòcrates. Va ser del tot inesperat i Espot perd el principal interlocutor i un polític amb el qual les relacions s’havien fet molt fortes.
Es té el convenciment que Liberals no serà el mateix. La crisi passarà factura i el preu serà elevat. Cabanes és vist com un hipotètic candidat que podria esgarrapar paperetes dels votants més conservadors de DA, mentre que Pallarés pot seduir alguns electors desencantats amb els socialdemòcrates.
Indecisió
Pel que fa a l’origen de la crisi, la indecisió de Gallardo per anunciar la seva candidatura a les primàries es podria explicar per temor a un mal resultat a la llista nacional amb només un conseller general –això ho ha exposat–, el que s’interpretaria com un fracàs tenint en compte la projecció que ha gaudit com a ministre en aquesta legislatura. Fonts de L’A afirmen que el titular d’Economia havia expressat en alguna ocasió aquesta inquietud.
Demòcrates tem també que un partit fragmentat tindrà una repercussió en el futur Govern, si es dona el cas que DA està en condicions de sumar amb coalició una majoria al Consell General.
Les persones que s’han significat de forma clara per la candidatura de Cabanes probablement abandonin la formació si s’imposa Pallarés, voluntàriament o per invitació. Al contrari, difícilment la ministra formarà part del nou gabinet i, com va dir públicament el bancari –li falten dos mesos per a la jubilació– té la intenció de recuperar el ministeri d’Economia per a la política, i per tant l’encara president de L’A podria tenir continuïtat en un executiu presidit per Espot.
A DA, però, no li queda més remei que quedar-se al marge i observar com evoluciona aquesta desavinença interna. Les primàries, que es van convocar com una manera de reforçar el partit, s’han convertit en un malson per a Liberals.
REPORTATGE
El vesper liberal Liberals ha estat aquesta setmana en el focus mediàtic després del sobtat anunci de seu líder, Jordi Gallardo, de deixar la política quan acabi l’actual legislatura. La història de la trama és confusa. Amors, desamors, traïcions, problemes personals i teories conspiranoiques s’hi barregen en aquest guió digne de Hollywood. L'actual ministre d'Economia va assegurar que “vaig ser jo qui va demanar el procés de primàries, però vaig demanar que no s'obrís una disputa entre dues persones del mateix nucli que pogués dividir el partit”. El cert, però, és que va trigar molt a anunciar que repetiria com a cap de llista. Massa, perquè va donar peu a tota mena de conjectures, algunes molt irreals i d’altres amb certa lògica, però el cert és que la seva decisió va agafar per sorpresa a una gran majoria i ha deixat el partit dividit, encara que de veus en fora es venen les primàries com un exercici de demòcracia, encara que s’estan convertint en un pols entre la vella guàrdia i els més oberturistes. Judith Pallarés, que se les haurà al congrés amb Josep Maria Cabanes, ha guardat un escrupolós silenci. Té el suport de la majoria de càrrecs electes, excepte dels secretaris d’Estat Eric Bartolomé i Marc Galabert, que no s’han decantat. Bartolomé va defensar la neutralitat. Els consellers generals, aparentment, fan pinya amb Pallarés. Sílvia Ferrer no va poder signar perquè estava confinada. La cònsol menor d’Ordino, en canvi, aposta per l’exministre d’Interior, que va acceptar la proposta potser desconeixent que aquestes primàries s’han convertit en dues concepcions de partit i que, per tant, determinaran el rumb de L’A i això pot significar molt; el suport electoral, la política de pactes o la relació amb Demòcrates. Quant als comitès parroquials, Cabanes suma el pes d’Andorra la Vella i una part d’Encamp. Escaldes-Engordany, Ordino i la Massana estan més a prop de la ministra d’Afers Socials i Igualtat. Però ull a la Massana. En aquesta parròquia l’equilibri és fràgil, liberals i demòcrates senten com a pròpies les sigles CC (Ciutadans Compromesos) i alguns liberals no estan ni amb un ni amb l’altre. Una victòria de Pallarés podria (en política hi ha mil matisos) animar un sector dels liberals a intentar una nova aventura amb Josep Pintat. L’afinitat ideològica hi seria. Xavier Espot té motius per estar preocupat. Es queda sense el principal garant del pacte i del Govern de coalició. Un Jordi Gallardo que és vist per Pallarés i altres militants com a massa proper a DA, fins al punt que creuen que pot arribar a confondre els votants. Segurament no n’hi ha per a tant. Cabanes s’ha trobat amb aquest vesper. No defuig de l’etiqueta de conservador i les primeres paraules han estat a favor de sumar i de pactar. Per a alguns militants, si guanya permetrà tancar les ferides dels que es van sentir enganyats pel pacte amb Demòcrates.