treball en comissió

Els funcionaris d'abans del 2014 podran prejubilar-se

La nova llei de Funció Pública permetrà el retir cinc anys abans de l’edat obligatòria per deixar de treballar si s’acrediten 30 anys de servei

Els sindicats sortint d'una reunió amb el Govern.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris que ja treballaven a l’administració general abans de l’entrada en vigor de la llei actual, al 2014, podran sol·licitar una jubilació voluntària cinc anys abans de l’edat de retir obligatòria establerta per la CASS si acrediten 30 anys de servei actiu i en les condicions que s’estableixin en la llei del pla de pensions del Govern. Així s’establirà en la nova llei de la Funció Pública a través d’una esmena de la majoria en resposta a la demanda del sindicat de l’administració general. En el redactat es parla de “cinc anys abans de l’edat de jubilació obligatòria” per tal que l’edat s’actualitzi quan s’aprovi la reforma de les pensions que està treballant el Consell General i que molt probablement tirarà endavant l’endarreriment de la jubilació fins als 67 anys. És a dir que si l’edat de retir s’endarrereix dos anys, les prejubilacions també passaran dels 60 als 62 anys. Per als funcionaris que hagin signat contracte més tard del 2014 no hi haurà, en principi, prejubilació.

El treball d’esmenes que s’està fent sobre la Llei de la Funció Pública també incorpora una proposta per tal que les persones que faci més de deu anys que són eventuals es puguin presentar als edictes interns independentment de la seva nacionalitat. Es tracta d’una demanda reiterada del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), que denunciava que places que s’obrien per regularitzar interins acabaven sent per funcionaris que ja estaven a l’administració però que optaven al lloc per canviar de sector. Això provocava que els eventuals haguessin d’esperar la convocatòria externa, cosa que ja no passarà amb aquesta modificació. El PS, per altra banda, treballa per presentar una esmena més ambiciosa que permetria la consolidació de la plaça de manera directa en el cas d’eventuals de llarga durada.

Una altra qüestió que es va posar sobre la taula és la incompatibilitat dels funcionaris que vulguin tenir una altra feina fora de l’administració. Actualment hi ha un topall salarial per a les persones que ho volen demanar i els sindicats demanaven que s’eliminés, entenen que la gent que té dues feines és per necessitat. No s’introduirà finalment cap canvi en aquest sentit, més enllà d’excloure de les incompatibilitats la producció i creació literària, artística, científica i tècnica al llistat que també preveu les derivades de la gestió del patrimoni propi o familiar, la participació en congressos o les tasques que tinguin caràcter d’investigació per la plaça que ocupen.

S’introdueix també un canvi en el retorn de les excedències. La plaça seguirà reservada però la persona que marxa haurà d’avisar del seu retorn amb una certa antelació per tal que el procediment es faci d’una manera més ordenada. El que no es modificarà serà el pas de triennis a quinquennis, tal com ja es va anunciar. La voluntat de la majoria és que la llei pugui passar per la cambra per ser votada abans de l’estiu. Un termini que critiquen molt des del PS, que consideren que no han tingut prou temps per treballar la llei i que el motiu pel qual es vol entrar abans de l’estiu és per allunyar l’aprovació de les eleccions generals.

CANVIS

1 Prejubilació per a qui treballava abans de 2014

Els funcionaris que ja treballaven a l’administració general abans del 2014 podran sol·licitar una jubilació voluntària cinc anys abans de l’edat de retir obligatòria.

2 Edictes interns també per als eventuals

La majoria entrarà una esmena per tal que les persones que faci més de deu anys que són eventuals puguin presentar-se als edictes interns. Una demanda reiterada del SEP.

3 Incompatibilitat per als funcionaris

Únicament aquells funcionaris que estiguin salarialment per sota del topall que ja marca la llei actual podran tenir dues feines. La nova llei afegeix algunes excepcions.

4 Organització per al retorn de les excedències

La persona que s’agafi una excedència seguirà tenint la plaça garantida però haurà d’avisar l’administració de la seva tornada amb una mica de marge per organitzar el retorn.

5 Aprovació abans de començar l’estiu

La majoria vol que la llei es voti al Consell abans de l’estiu. Un termini que el PS considera insuficient i que vincula al fet que Govern vulgui allunyar la seva aprovació de les eleccions.

EL TC VA ANUL·LAR DOS DELS ARTICLES DE LA LLEI

El Tribunal Constitucional va declarar nuls els articles 11.4 i 72 de la Llei de Funció Pública el maig del 2019 en considerar que vulneraven la Carta Magna per preveure una regulació per via reglamentària que afirmaven els magistrats que s’havia de fixar per llei. La sentència de l'Alt Tribunal responia al recurs presentat contra la normativa pels consellers liberals i socialdemòcrates de la legislatura passada. La sentència va obligar el Govern a rectificar i va ser la nova ministra de Funció Pública, que després de les eleccions va passar en mans de Judith Pallarés, qui va tornar a iniciar un treball amb els sindicats per modificar la llei. Ara, el text està pendent dels darrers canvis en el treball que s’està fent en comissió parlamentària abans de ser aprovada.

tracking