fre a la pèrdua de poder adquisitiu

La negativa del Govern a negociar les mesures enutja la patronal i els sindicats

L’executiu rebutja les propostes de pes de la CEA i totes les dels sindicalistes

Sindicats i patronal durant la reunió d'ahir amb el Govern.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ni patronal ni sindicats van sortir ahir contents de la reunió del Comitè Econòmic i Social (CES), tot i que els primers van fer-ho menys emprenyats que els segons. De les propostes que van presentar els sindicalistes per alleugerir l’increment del cost de la vida l’executiu no n’ha acceptat cap. I de les accions proposades per la CEA gairebé tampoc. Més enllà d’alguna que el Govern ja tenia prevista, les mesures de pes dels empresaris també s’han descartat. Tant Gabriel Ubach, per part dels sindicats, com Gerard Cadena, per part dels empresaris, van coincidir a denunciar les formes utilitzades per l’executiu. Des del seu punt de vista, les mesures s’havien de parlar inicialment entre sindicats i patronal, que són els actors que tenen les posicions més allunyades, i després traslladar una proposta al Govern, que “té l’obligació de trobar un punt gris”, en paraules de Cadena. “Calia potenciar més el diàleg, en tots els països el debat social es fa primer entre els actors implicats i després el Govern fa de jutge”, va indicar el president de la CEA. Molt més bel·ligerant és va mostrar el secretari general de l’USdA, que va afirmar que “estem molt decebuts amb un Govern que dona l’esquena a la classe mitjana andorrana condemnant-la a pagar preus desorbitats per un lloguer o a anar a viure fora d’Andorra”. En canvi, va afegir”, “premia els que venen de fora a especular per fer pisos d’alt estànding”.

Entrant en matèria, el Govern va rebutjar totes les propostes dels sindicats. Des de la creació d’un Registre de la propietat públic i gratuït, passant per posar un preu màxim al metre quadrat del lloguer, fins a la proposta d’estendre l’augment salarial amb l’IPC a totes les nòmines. Tot ha quedat descartat. Però tampoc van tenir gaire més èxit els empresaris que, entre d’altres, demanaven limitar l’augment obligatori dels salaris amb l’IPC per aquells que estiguessin per sota del sou medià, és a dir, dels 1.700 euros mensuals, i fer-ho només amb l’IPC subjacent, és a dir, aquell que no té en compte l’augment del preu dels carburants ni dels aliments. Els empresaris també reclamaven que els càlculs per als increments salarials es fessin tenint en compte que en alguns sectors, especialment restauració i comerç, els treballadors tenen un sou base més incentius. Les tres propostes també van ser rebutjades, de manera que els increments salarials es faran amb l’IPC general del 2021 (3,3%) per a tots els sous inferiors a 27.130 euros anuals (2.260 euros mensuals). En un calaix van quedar també altres propostes com la bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF –de 24.000 a 40.000 euros anuals– o l’impuls de subvencions per a la digitalització de les empreses, que tot i que Govern es va comprometre a tirar-ho endavant no serà en aquest paquet de mesures.

El que sí que va acceptar l’executiu és la proposta dels empresaris sobre els hidrocarburs. La mesura que va anunciar el Govern suposava incrementar la devolució ja existent sobre els carburants de vehicles i maquinàries industrials en 7 cèntims per litre, amb uns màxims anuals, mentre que la CEA volia que s’arribés als 20 cèntims per litre. A la reunió es va acordar, segons va explicar la patronal, fer una devolució gradual dels 24 cèntims als 7 cèntims en funció del grau de contaminació del vehicle.

Pel que fa a les mesures sobre l’habitatge, tampoc hi haurà canvis. Les mesures de sindicats van quedar descartades però també les de la patronal, que buscaven la creació d’una Batllia especialitzada en matèria d’habitatge o la rebaixa de la cessió obligatòria, que l’executiu al·lega que depèn dels comuns. Pel que fa a la demanda per incrementar l’oferta de pisos de renda limitada, el Govern va recordar a la CEA que ja s’està invertint en aquest aspecte. Finalment, la patronal va demanar un seguiment per conèixer l’increment de preus especialment en la construcció i productes de primera necessitat. Un punt que l’executiu va indicar que ja tenia previst fer.

MESURES

Augment amb l'IPC

El Govern manté l’augment dels salaris fins a 27.130 euros amb l’IPC del 2021. Rebutja la proposta de sindicats de fer la pujada a tots els sous i també la de la patronal de limitar-ho als salaris inferiors als 1.700 euros mensuals i amb l’IPC subjacent.

Res per a habitatge

Cap de les propostes relacionades amb l’habitatge s’ha aprovat. Es descarta topallar el preu dels lloguers com demanaven els sindicats i també crear una Batllia especialitzada per resoldre conflictes relacionats amb l’habitatge.

Més per carburants

El Govern accepta augmentar la subvenció sobre els carburants que utilitzen les empreses. Serà progressiva, d’entre 24 a 7 cèntims en funció de la contaminació del vehicle. Era una petició de la CEA.

Crítiques a la forma

Sindicats i patronal critiquen la forma com Govern ha tirat endavant les mesures i lamenten que no hi hagi hagut diàleg.

tracking