Govern deu a proveïdors 12 milions de factures vençudes

Jover al·lega disfuncions del nou sistema informàtic que s’utilitza per fer els pagaments, el qual ha provocat endarreriments

El ministre de Finances, Eric Jover, i la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, a la sessió del Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’executiu hauria d’haver pagat 11,8 milions d’euros als seus proveïdors amb relació a factures ja vençudes. Són les xifres que va facilitar ahir el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la sessió de preguntes al Govern celebrada ahir al Consell General. “M’agradaria demanar disculpes en nom propi i del Govern als nostres proveïdors”, va afirmar el ministre en resposta a la pregunta formulada pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. D’aquesta xifra, Jover va explicar que “el 30% de l’import correspon al propi sector públic i un 20% són certificacions d’obres”, uns pagaments que impliquen un circuit més complicat.

En qualsevol cas, el ministre va al·legar que “els endarreriments s’han produït arran del canvi del sistema informàtic que s’ha instaurat al Govern”, el qual ha generat que l’executiu sigui “més ineficient”, segons va assegurar el titular de Finances, així com per la defunció d’un dels treballadors responsables de realitzar els pagaments. “Es necessita un temps d’aprenentatge, el qual fa que no siguem tan eficients, a més d’algunes deficiències que s’han detectat en el propi sistema”, va afirmar el ministre. Entre aquestes, Jover va destacar que “el programa no permet prioritzar pagaments per data de venciment, fet que ha provocat que s’hagin pagat primer factures que encara no havien vençut que d’altres que ja ho havien fet”. Uns problemes que encara no s’han pogut solucionar. Una situació que ha provocat, tal com va explicar Jover, que “hi ha factures que s’han pagat a 30 dies i d’altres a 70”, motiu pel qual considera que “no s’ha generat un problema de tresoreria a les empreses”. A més, la implantació del nou sistema va obligar el ministeri de Finances a tornar a introduir 1.200 factures que es van presentar el 2021 però que s’havien de pagar el 2022.

En aquest sentit, López va recordar a l’executiu que “és l’impagador qui té la responsabilitat de calcular els interessos del seu deute”. De fet, Jover va afirmar que “el Govern assumirà les responsabilitats dels retards, però l’esperit de la llei de morositat fa referència a quan s’està generant un problema de tresoreria i no és el cas”. Així i tot, el ministre va reconèixer que “estic convençut que hi ha proveïdors als quals els hem provocat un menyscapte i assumirem els interessos que toqui, però caldrà analitzar-ho cas per cas”.

FINANCES JA HA FET FRONT A 1,07 MILIONS D'EUROS D'AVALS VINCULATS ALS CRÈDITS TOUS

El Govern ha hagut de fer front a 1,07 milions d’euros vinculats als avals executats d’empreses que van sol·licitar un crèdit tou i que o bé han fet fallida o bé no han pogut fer front als pagaments. “Cal ser conscients del que ha representat la línia d’ajuts: més de 2.000 línies de crèdit i 152 milions d’euros en un dels moments de més complexitat de la història”, va assegurar el ministre de Finances, Eric Jover, en resposta al conseller general socialdemòcrata Joaquim Miró, en la sessió del Consell General d’ahir. Segons les dades del ministre, els ajuts van permetre “salvar” 15.000 assalariat del país, “que representen un 49% dels assalariats del Principat, excloent els treballadors públics”. De fet, segons Jover l’executiu va preveure “en una situació de màxim estrès una morositat del 18%”, que suposaria uns 27 milions d’euros. Fins al moment, el Govern havia aprovisionat cinc milions d’euros per al 2021 i cinc milions d’euros més en el pressupost d’enguany. “Gràcies a la resiliència de les empreses andorranes tenim una taxa de morositat molt baixa, en contret la taxa de morositat és del 0,7%”. Amb relació al procés de prestamització, Jover va explicar que és l’executiu, en la comissió tècnica entre el ministeri de Finances i d’Economia, qui acaba decidint els terminis d’aquesta prestamització.

tracking