acció feminista troba a faltar les quotes
Només el 17,6% dels treballadors dels cossos especials del país són dones
Dels 538 bombers, policies i agents penitenciaris, només el 17,5% són personal femení
La idea que la feina de policia o bomber és “cosa d’homes” és encara molt present a la societat andorrana. Almenys, així es desprèn de les dades d’Estadística de l’any passat: les dones continuen sent una petita minoria en els cossos especials de seguretat. De les 538 persones que formen els cossos penitenciaris, de policia i bombers, 443 són homes, mentre que les 95 restants són dones. És a dir, un 17,5%.
En concret, només un 10,2 % del personal penitenciari són dones. La xifra és de 9,8 % en el cas del cos policial. El percentatge cau en picat en el cas del cos de bombers, on únicament hi ha un 2,5% de personal femení.
Però la diferència entre homes i dones en els cossos especials va més enllà: les dones que ostenten càrrecs de responsabilitat són pràcticament inexistents. També hi ha diferències en les tasques que desenvolupen i les treballadores únicament són majoria en feines d’administració. Per exemple, hi ha 24 dones que són personal policíac, enfront dels 222 homes. En canvi, hi ha 46 treballadores administratives, en comparació amb els 18 homes. Al cos de bombers, hi ha 3 dones i 119 homes. Ara bé, hi ha 9 administratives, superant el 7 homes que desenvolupen aquesta mateixa funció.
El motiu? Una qüestió sociocultural, segons apunta Acció Feminista. Per això, des de l’associació, Eli Royuela creu que per revertir la tendència cal “un sistema de quotes” o bé, “una conscienciació plena” de la societat.
De fet, el col·lectiu va lluitar perquè la llei d’Igualtat aprovada el passat març establís un sistema de quotes en els cossos especials de seguretat, una demanda que, finalment, el text legislatiu no va recollir. El sistema de discriminació positiva, sostenen des de l’associació, serviria per afavorir la incorporació de dones en un sector on “estan particularment poc visibilitzades”. I és que “mentre les joves no tinguin referents serà difícil” revertir la tendència, sosté l’Antonia Escoda, també d’Acció Feminista. Per aquest motiu, des d’Acció Feminista han trobat a faltar aquesta garantia a la llei. Royuela admet que el text “obliga a tenir perspectiva de gènere, però no hi ha accions concretes per revertir aquest fet”. En aquest sentit, resta a l’expectativa de “veure si amb la llei podem aconseguir la conscienciació”. Ara bé, no dubta que les quotes ajudarien a “accelerar el procés”.
Percentatges
10,2% del personal penitenciari són dones
58 treballadors són homes i 11 són dones. De personal penitenciari, hi ha 53 homes i 6 dones. L’administratiu coincideix, amb 5 treballadors de cada sexe.
9,8% del personal policial són dones
Dels 331 treballadors, 259 són homes i 72 són dones. Hi ha 222 homes personal policíac i 24 dones. Hi ha 3 tècniques administratives i 1 home. La responsable és una dona.
2,5% del personal de bombers són dones
Dels 138 trebalaldors, 126 són homes i 12 són dones. Hi ha 3 dones bomberes i 80 homes. A l’admnistració hi ha 4 dones i cap home.