'parlem-ne'
Font diu que calen “retocs importants” a la cartera de serveis
El ministre és crític amb el rol definit per al metge referent i comparteix l’opinió dels fisioterapeutes, contrària al model de renovació de sessions
Albert Font va aterrar al ministeri de Salut en plena tempesta per l’aprovació de la cartera de serveis. Ara s’ha reprès el diàleg amb els col·legis professionals i ahir en la primera entrevista que concedeix com a màxim responsable de la cartera de Salut, al Parlem-ne de Diari TV, va afirmar que el document necessita “retocs importants”, que està per completar i, tot i que va rebutjar usar el mot precipitació per referir-se al treball fet pel seu predecessor, Joan Martínez Benazet, sí que va opinar que van faltar contactes amb els col·lectius sanitaris. El treball està en marxa però el ministre ja va avisar que potser no es poden complir els terminis establerts. Per exemple, perquè dona sis mesos de marge per aprovar la nomenclatura, un treball complex i que el ministre no és partidari d’escurçar copiant les referències dels països veïns.
Font va explicar que s’ha d’optar per un model de nomenclatura, o bé seguir amb l’actual de pagament per acte o reconduir-lo a un per processos o protocols associats a la patologia. Ho va exemplificar amb un trencament de lligaments, que tindria “un mínim i un màxim de prestacions” finançades. Tot el que sortís d’aquest estàndard s’hauria de justificar. Font es va declarar partidari d’aquest segon tot i que no pot implantar-se al cent per cent perquè “hi ha d’haver un diagnòstic, abans de diagnòstic no hi ha protocol”, així que caldria “un mix dels dos sistemes”.
Els canvis
El ministre va avançar que la nomenclatura per protocols està especialment indicada per a tractaments de fisioteràpia o de logopèdia. I va deixar clar que comparteix amb el Col·legi de Fisioterapeutes que implicar un metge rehabilitador cada deu sessions per fer la renovació no és un sistema adequat. Font va afirmar que es parteix d’una “bona idea”, que és posar un filtre per evitar excessos, però “potser hi ha altres maneres que són més adequades a l’activitat de la fisioteràpia”, i es va tornar a referir que s’estableixi un màxim de sessions en funció de la patologia i que calgui una justificació si és que es vol superar aquest límit.
També considera –i compareix amb el Col·legi de Metges– que “la cartera de serveix defineix el rol del metge referent d’una manera que no crec que sigui l’adequada”, tot matisant que si bé se li ha de delimitar un camp d’actuació no pot ser que es restringeixi la funció per la qual va néixer, capitanejar el circuit del pacient en el sistema sanitari. I tot i que va admetre que no pot contestar a la pregunta de si tota aquesta feina es podrà fer abans que acabi la legislatura, sí que va voler precisar que ja s’ha fet feina i que, per exemple, “els logopedes ja han treballat sobre protocols que existeixen en d’altres països, es pot anar ràpidament”.
Tercer pagador
Font va explicar la seva arribada al Govern amb una voluntat “d’ajudar” i va assegurar que la relació amb tots els ministres “és excel·lent”. Malgrat mantenir una posició divergent respecte a la universalització del tercer pagador, va assegurar que “el Govern és totalment sensible a l’argument”. I és que el ministre opina que el tercer pagador per a tothom incrementarà la despesa sanitària i “si em demostren que no incrementarà la despesa endavant, però fins ara ningú m’ho ha demostrat”, va etzibar.
"HI HA ACTES QUE NO ESTAN JUSTIFICATS EN CLAU SANITÀRIA"
El ministre va admetre que hi ha actes, com ara analítiques, que es paguen més cares a Andorra que no pas als països del voltant. Però malgrat apuntar que s’han de corregir aquestes lletres clau per afinar les tarifes, també va assenyalar que aquest no és el problema de l’excés de despesa sanitària, sinó el “volum de consum”. El titular de la cartera de Salut va assenyalar que “hi ha actes que no estan justificats en clau sanitària”, i que sovint està associat al fet que les lleis del comerç afectin l’activitat sanitària i que en ocasions es tracti l’usuari “com a client i no com a pacient”. Aquestes disfuncions, va defensar, s’han de combatre a través d’inspeccions per “evitar desviacions massa grans”, tot i que va admetre que sempre hi haurà “certes dosis d’irregularitats”. Precisament una de les qüestions sobre les quals es va alertar des de la CASS quan l’ara ministre presidia el consell d’administració, les visites telemàtiques, està ara en procés de revisió. Albert Font va assenyalar que des del ministeri s’està treballant per aplicar algunes correccions al sistema i que s’està tractant amb el Col·legi de Metges. “No pot ser que una consulta per whatsapp sigui una visita”, va avisar el titular de Salut, que també va precisar que una visita també ha de ser a instàncies del pacient, no del metge. “Una visita és una visita, sigui o no telemàtica”, va deixar clar.