informe jurídic
DA es referma que l'avortament no té encaix a la Constitució
Acció Feminista celebra els passos endavant però deixa clar que són insuficients
L’informe elaborat pel catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Comillas i president del Comitè de Bioètica d’Espanya, Federico de Montalvo, referma la idea que legalitzar l’avortament a Andorra és impossible amb la Constitució actual. Així ho va indicar ahir el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que va manifestar que el document va ser encarregat per DA quan el PS va presentar un seguit d’esmenes a la llei d’igualtat per despenalitzar l’avortament. L’objectiu era conèixer si hi havia un encaix constitucional que, segons Enseñat, “l’informe deixa clar que no existeix però obre la porta a algunes modificacions” que permetrien no castigar ni les dones ni els metges.
En aquest sentit, Enseñat va remarcar que comparteixen els plantejaments de l’informe i que van exposar les possibles modificacions a la taula sobre l’encaix de l’avortament amb el Coprincipat en la qual també participa el Govern, la resta de grups parlamentaris de la majoria i el PS. En el marc d’aquestes trobades s’estudia “fins on podem arribar en altres qüestions”, més enllà de la despenalització de la dona i dels metges. En aquest sentit, el demòcrata va remarcar que, segons l’informe, hi pot haver escletxes per a l’avortament quan la vida de la mare també està en perill, ja que hi hauria una confrontació amb el dret a vida de la dona i la del nadó. En canvi, però, es referma la idea que no es pot legalitzar amb el sistema actual ni tan sols en altres supòsits com el de violació.
Sobre per què fins ara no s’ha sabut res d’una anàlisi que es va demanar fa més d’un any, Enseñat va exposar que desconeix per què ara s’ha filtrat i va indicar que era un document de treball intern. La informació tampoc es va compartir amb el PS, tot i la feina que s’està fent conjuntament en aquesta taula, en considerar-se que l’anàlisi responia a un altre context –es va demanar per a la llei d’igualtat–. A més, va exposar que les idees generals sí que es van compartir.
Des del PS van evitar ahir entrar en la polèmica i es van limitar a reiterar que tenen el ferm convenciment que sí que hi ha un encaix constitucional per a l’avortament i que seguiran treballant per aconseguir una modificació en aquest aspecte.
D’altra banda, des d’Acció Feminista, Antònia Escoda va celebrar els passos que es puguin fer al tomb d’aquesta qüestió, tot i que va deixar clar que els canvis plantejats “no són suficients”. “La gent el que vol és que es despenalitzi i que sigui accessible i gratuït”, va remarcar. “Els canvis que proposen no modifiquen res a la pràctica i no solucionen el problema”, va afegir. Escoda també va recordar que “nosaltres no demanem que hi hagi clíniques avortistes al país però sí que la salut pública prevegi les decisions de les dones sobre la seva maternitat”. Sobre els canvis perquè els metges puguin informar, va afirmar que “el que és greu és que estigui penalitzat informar”. “Hauria de ser al revés. Un metge que no informa i posa en perill una persona hauria d’estar penat”, va concloure.