Diari TV
Solucions per avui i a llarg termini
Sandra Cano i Carla Guinot aborden la problemàtica de la vivenda i les mesures que la comissió nacional de l’Habitatge va proposar al Govern
La vicepresidenta del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Sandra Cano, va afirmar ahir al debat de L’última paraula de Diari TV que en matèria d’habitatge s’han de fer polítiques clares i a llarg termini. I va assenyalar que “s’ha d’impulsar des del sector públic una alternativa d’habitatge assequible per pal·liar la tensió sota la qual es troba el mercat immobiliari actualment”. Així i tot, va comentar que no creuen en les mesures intervencionistes del mercat. Sobre aquesta qüestió, Carla Guinot, representant sindical al Consell Econòmic i Social, va explicar que “no creiem que l’habitatge social sigui una solució a llarg termini, però pensem que pot ser útil i en pot formar part”. Guinot va proposar que als terrenys comunals en els quals s’han de fer pisos no hi pugui haver un intermediari al qual s’ha de donar un 20% de benefici. “És important que no hi hagi algú que hi està especulant i que els pisos siguin a un preu assequible”, va detallar la representant sindical.
Cano, d’altra banda, va assegurar que a les taules de la comissió nacional de l’Habitatge han insistit en el fet que es posin facilitats perquè aquells pisos buits en mans d’inversors estrangers puguin ser venuts o posats a lloguer. La vicepresidenta de l’AGIA va comentar que entre les propostes al Govern es preveu la possibilitat d’aplicar mesures fiscals per incentivar els inversors estrangers que tenen pisos buits que els posin al mercat. Respecte als pisos buits, Guinot va posar sobre la taula la possibilitat que es puguin posar en lloguer mentre no es venen. A aquesta qüestió Cano va respondre que “no hi haurà pisos de lloguer disponibles si no se’n construeixen més”. “El país ha crescut i no pot assumir tanta gent”, va afegir. També va demanar diferenciar el foment de pisos amb un lloguer assequible de la construcció d’habitatge social i va remarcar que “qualsevol acció que es faci per equilibrar el mercat és positiva”.
La representant de l’AGIA va assegurar que el 95% dels pisos que estan al mercat estan a la venda. Guinot va comentar que una de les demandes de la Unió Sindical és que alguns es posin en lloguer. “Han d’existir les eines legals per portar-ho a terme”, va remarcar. Sobre l’estat del mercat del lloguer, va denunciar que “les condicions de certs pisos que s’estan posant al mercat, sense pàrquing i sense reformar a uns preus abusius, ens semblen directament ofensives”. Sobre aquesta qüestió va afegir que s’han de recollir dades sobre els immobles que es troben al mercat de l’habitatge per determinar el seu preu segons la parròquia on es troben, l’estat en el qual estan, les prestacions que ofereixen... per poder-ne determinar un preu just que s’adeqüi al mercat. Sobre aquest tema, Cano va reconèixer que “hi ha propietaris que són conscients de la tensió del mercat i cauen en abusos pel que fa als preus”.
Sobre l’augment del preu dels lloguers més baixos per sobre del creixement de l’IPC, la vicepresidenta de l’AGIA va explicar que està dirigit a aquells lloguers més antics que actualment es troben molt per sota del preu real de mercat d’un immoble de les seves característiques.
Respecte a aquesta proposta i afegint les problemàtiques de les renovacions dels contractes de lloguer per a cinc anys amb un augment del 10% en el preu, Guinot va assenyalar que s’hauria de tenir en compte qui és el llogater per determinar si es pot aplicar aquesta pujada. Va insistir especialment en la necessitat de garantir que els llogaters hagin d’invertir el 30% dels seus ingressos. La sindicalista va aprofitar per demanar al Govern mesures immediates per solucionar situacions crítiques.